Velklædte hvide mænd i høj kurs i Kina

Kinesiske virksomheder hyrer velklædte midaldrende hvide mænd som blikfang for deres fabrikker. De kan tjene flere hundrede tusinde kroner om året på ingenting.

Velklædte, midaldrende mænd i jakkesæt med gode engelskkundskaber er i høj kurs i Kina. (Foto: © ltz, Stock xchng)

Der er hård konkurrence blandt de kinesiske fabrikker, og alle kneb gælder.

Blandt dem er velklædte midaldrende mænd med gode engelskkundskaber, som er i høj kurs på kinesiske fabrikker. De bliver hevet frem, når der er messer, forretningsmiddage eller kunder på fabrikken.

Kvalitetschef uden erfaring

Canadieren Mitch Moxley fik ifølge den norske avis Dagens Näringsliv et tilbud om at blive kvalitetsekspert for et kinesisk selskab.

Han havde ikke nogen erfaring i jobbet, men det var heller ikke nødvendigt. Lønnen var 1000 dollar om ugen samt gratis hotelophold, mad og drikke.

- Den eneste forudsætning var, at jeg var velklædt og havde lys hud, skriver han i den sidste udgave af tidsskriftet The Atlantic.

Populært at leje vestlige mænd

Moxley oplyser, at det er meget populært for kinesiske virksomheder at leje vestlige mænd som ansigt udadtil. Det giver indtryk af, at selskabet har gode forbindelser.

- Jeg vidste ikke mere, end at jeg fik 1000 dollar om ugen og skulle bo på et hotel. Derudover skulle vi deltage i et par banketter og på en rundtur på fabrikken, skriver Moxley om opholdet i Dongting i den kinesiske Shandong-provins.