Verden får to nye vindmøller i timen i de kommende fem år

Halvdelen af klodens energikapacitet kom fra vedvarende energi i 2015, og den massive vækst fortsætter.

Den samlede kapacitet til at lave grøn strøm - blandt andet ved hjælp af vindmøller - ventes de næste fem år at vokse med 42 procent i forhold til nu. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Sol, vind og biomasse eksploderer i øjeblikket globalt som grønne energikilder, og udviklingen overgår alle tidligere prognoser.

For første gang nogensinde udgjorde den vedvarende energi sidste år halvdelen af al nyinstalleret energikapacitet i verden ifølge tal fra Det Internationale Energiagentur (IEA), der er en selvstændig organisation under OECD.

- IEA forudså tidligere en jævn udvikling på dette område. Men i stedet er det eksploderet ud over alle forventninger, siger vicedirektør i brancheorganisationen Dansk Energi Anders Stouge til Ritzau.

Udviklingen fortsætter ifølge IEA med uformindsket kraft. Den samlede kapacitet til at lave grøn strøm ventes de næste fem år at vokse med 42 procent i forhold til nu.

Konsekvensen er, at der verden over de kommende år vil blive stillet mere end to nye vindmøller op - i timen.

- Vi står midt i et paradigmeskift og en eksplosiv udvikling i den vedvarende energi over meget kort tid, siger Anders Stouge.

- Det betyder, at vi skal tænke os rigtigt godt om herhjemme. Men helst meget hurtigt så vi både får andel i eksportudviklingen, men også får omstillet det danske samfund til at håndtere så meget vedvarende energi.

Han peger blandt andet på behovet for at nedsætte den danske elafgift og PSO og for at kunne udvikle nye teknologier til gavn for dansk eksport.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk