'Verdens ondeste techfirma' kommer til Norden: Her er de fem værste sager og Amazons svar til DR

Amazon er forretningsmæssig kæmpesucces, men også et firma med mange lig i lasten.

Foreningen for Dansk Internethandel vurderer, at Amazon vil gøre sit indtog i Danmark i første halvår af 2021. (Foto: David Becker © Scanpix)

I går meldte nethandelsgiganten Amazon sin ankomst hos vores svenske naboer med lanceringen af Amazon.se.

Om end lanceringen fik en lunken modtagelse i Sverige og blev drillet for sjuskede oversættelser, underlige priser og et ringe udbud af varer, er der ingen tvivl om, at det er en vaskeægte onlinegigant, der nu rammer Norden.

Amazon er et af verdens mest værdifulde selskaber med en markedsværdi på 10.000 milliarder kroner (10.000.000.000.000) og er ejet af verdens rigeste mand, Jeff Bezos.

Men selvom Amazon er en rigtig god forretning for Jeff Bezos og muligvis en fest for forbrugerne, så trækker firmaet et spor af skandaler bag sig.

Amazon har fået massiv kritik for deres forretningsmetoder, og flere steder - herunder USA, Storbritannien og Tyskland - er ansatte gået på gaden i protest.

Amazon tager førstepladsen på 'The Evil List' - en liste fra det amerikanske magasin Slate over techselskaber, der gør mest skade.

Vi har samlet Amazons værste sager i fem kategorier.

1

Kritisable arbejdsforhold

Protest i foråret 2020 udenfor et Amazon Warehouse mod usikre arbejdsforhold, lave lønnninger og mangel på værnemidler for ansatte, der arbejder under coronapandemien. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Amazon har igennem årene fået massiv kritik for arbejdsforholdende i de såkaldte fulfillment centers, som Amazon kalder sine lagerbygninger. En ansat på Amazons lager i New York har beskrevet, hvordan hun arbejdede 12-timersvagter og skulle scanne 1.800 pakker i timen - 30 pakker i minuttet.

I sommeren 2019 havde en fagforening i USA modtaget mere end 600 anmeldelser om dårlige arbejdsforhold på Amazons lagre.

Andre anmeldelser beskrev gravide kvinder, der måtte stå op i timevis i frygt for at blive fyret. Det sker, efter at syv kvinder i 2019 havde lagt sag an mod Amazon for diskrimination mod gravide.

Det amerikanske arbejdstilsyn, OSHA, registrerer arbejdsskader på amerikanske arbejdspladser. Et Amazon-lager i New York havde i 2018 knap tre gange så mange arbejdsskader som savværker og omkring 50 procent flere end metalstøberier i samme periode.

Amazon skriver til DR, at de, som andre firmaer, har forventninger til medarbejdernes præstationer, og at de tilbyder coaching til de medarbejdere, der ikke præsterer godt nok, så de kan forbedre sig.

Kritikken fra de gravide kvinder afviser de også:

- Det er vigtigt for os, at vores ansatte føler sig sikre og får den rette støtte, siger en talsperson.

Endelig siger Amazon, at de har investeret over en milliard amerikanske dollars alene i år på at forbedre sikkerheden i form af masker, handsker og rengøring.

2

Alexa, invaderer du mit privatliv?

Amazon siger, at der i 2020 er over 100 millioner Alexa-enheder i verden. Alexa er en stemmestyret assistent, der lytter efter, når du siger 'Alexa'. (Foto: Rick Wilking © Scanpix)

Amazon er blevet forbundet med store problemer med dataindsamling.

I 2019 afdækkede mediet Bloomberg, hvordan Amazon-ansatte har lyttet med på de ting, kunder har sagt til deres Alexa-enheder. Alexa er Amazons stemmestyrede assistent, der lytter med på alt, hvad der bliver sagt efter stemmekommandoen 'Alexa', der aktiverer den.

Amazon siger, at de transkriberer nogle af Alexas lydoptagelser for at forbedre tjenesten. Til det har de ansat et globalt 'lytte-team', der strækker sig fra Boston i USA, Indien og Rumænien til Costa Rica.

Amazon er også kendt for at have et tæt samarbejde med amerikansk politi, der giver politiet adgang til videooptagelser fra dørklokken 'Ring', som er ejet af firmaet.

Konkurrenten Apple har modsat nægtet at samarbejde med politiet ved for eksempel at låse gerningsmænds iPhones op.

En tidligere Amazon-chef har i et interview fortalt, hvordan han altid slukker sin Alexa-højtaler, når han skal have en privat samtale.

Amazon skriver til DR, at folks privatliv er vigtigt og har højeste prioritet. Det er mindre end en procent af optagelserne fra Alexa, der bliver aflyttet og kun med henblik på at forbedre Alexa. Kunderne kan vælge, at Amazon ikke må lytte til samtalerne.

Videre skriver Amazon, at videooptagelserne fra ’Ring’ ikke bliver delt med myndighederne, medmindre man deler det i The Neigbors App, som er en app, der kun er tilgængelig i USA. Politiet kan bruge app’en til at bede om hjælp til at opklare en forbrydelse, men kun med brugerens tilladelse.

3

Kopiprodukter og farlige varer

DR Nyheder har tidligere afdækket, hvordan der på Amazon kan købes produkter, som er imod danske regler og direkte farlige for børn, fordi de ifølge Sikkerhedsstyrelsen udgør en kvælningsrisiko eller indholder forbudt kemi. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

DR Nyheder har i 2019 afdækket, hvordan børnelegetøj fra Amazon ifølge danske styrelser både udgør en kvælsningsrisiko og indeholder giftige kemikalier.

Efter Miljøstyrelsens henvendelse til Amazon lød det, at salget blev stoppet. Alligevel var det muligt for DR at købe seks ud af ti produkter efterfølgende.

Amazon har ifølge New York Times et 'omfattende problem' med salg af kopiprodukter på deres side. Det sker typisk fra såkaldte 'tredjepartssælgere', som er virksomheder, der bruger Amazon til at sælge produkter.

Tredjepartssælgere står i 2020 for 53 procent af alle salg på siden - en stigning fra tre procent i 2000.

De falske varer kan være giftige eller er af markant dårligere kvalitet. Et eksempel kan være falske ovnhandsker, der ikke kan klare en varm bradepande.

Amazon-ejer Jeff Bezos' egen avis, The Washington Post, har også beskrevet, hvordan der på Amazon blev solgt falske barnesæder til bilen, der i sidste ende kan være livsfarlige.

Sikkerhed er vores topprioritet – og vi kræver, at alle vores produkter overholder love og regler, skriver Amazon til DR. De nævner også, at de har udviklet særlige værktøjer, der skal spotte og forhindre produkter, der ikke overholder reglerne. I alt er der investeret 400 millioner amerikanske dollars i at sikre, at produkterne overholder reglerne.

Endelig skriver Amazon, at de går højt op i, at der ikke sælges falske produkter. Dette sikrer de blandt andet ved hjælp af systemer, der automatisk kan spotte falske produkter eller kopivarer.

4

Problematiske skatteforhold

I 2017 havde konkurrence- kommissær Margrethe Vestager det helt store bødehæfte fremme, da hun skrev en skatteregning på 1,8 milliarder kroner plus renter til Amazon for en ulovlig skatteaftale med Luxemborg. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Den føderale selskabsskat i USA blev i 2017 sænket af præsident Donald Trump fra 32 til 21 procent, men Amazon har altså på grund af enorme skatterabatter og placering i skattely ligget markant under det niveau.

Selv har Amazon udtalt, at de betaler den skat, de skal, og at kritikere - heriblandt præsidentkandidat Joe Biden - bør rette deres kritik mod de amerikanske skatteregler.

Organisationen Fair Tax Mark kaldte i 2019 Amazons skattemodel den 'mest aggressive' blandt de store techvirksomheder.

I 2017 fik Amazon en milliardstor bøde fra EU's konkurrencekommisær Margrethe Vestager for en ulovlig skatteaftale med Luxemborg, efter at firmaet havde begået skatteunddragelse for 1,8 milliarder kroner.

Amazon skriver til DR, at det er regeringerne der laver skattereglerne, og at de betaler den skat, de skal. Den lave selskabsskat, der blev betalt i 2017-2019 skyldes de massive investeringer, Amazon har foretaget i perioden, ”hvilket vil resultere i en lavere skattebetaling”, skriver selskabet.

De er uenige i EU-dommen og mener ikke, at de har fået særlig behandling af Luxemborg og har betalt den skat, de er forpligtet til.

5

Maser sine konkurrenter

Amazon-ejer Jeff Bezos var i juli 2020 indkaldt til høring i den amerikanske kongres sammen med en række andre store tech-selskaber. Høringen handlede om mulig monopol. (Foto: pool © Scanpix)

Amazon er blevet beskyldt for at være et monopol, fordi virksomhedens størrelse gør, at den er i stand til at kontrollere priser og mase alle konkurrenter.

Begrebet 'to get Amazoned' er opstået, fordi Amazon har nogle så mange dollars på kistebunden, at de er i stand til at presse prisen på en måde, ingen andre kan matche, når de indtager nye markeder.

I 2020 foregår 38 procent af al amerikansk internethandel på Amazon.

Amazon har en historik med at fjerne sine konkurrenters produkter fra sin platform. I 2015 fjernede Amazon alle Apple TV og Chromecast fra sitet, hvilket kritikere mente var fordi, de var i direkte konkurrence med Amazons eget produkt Amazon Fire TV.

Også produkter som Google Home, der er en konkurrent til Amazon Echo, er i en periode blevet fjernet fra Amazon.

Et andet kritikpunkt mod Amazon er, at firmaet har adgang til enorme mængder data om indkøbsmønstre hos de kunder, der benytter siden. Ingen andre sælgere på Amazon kender disse, og det er en stor konkurrencefordel for Amazon, der også forhandler sine egne produkter under brands som AmazonBasics.

New York Times beskrev i 2018, hvordan Amazon styrede kunder mod sine egne produkter med sidens algoritmer, viden om konkurrenters salgstal og priser på Amazon. Beder man sin Alexa-enhed om at købe batterier, er det kun et mærke, der ender i indkøbskurven: AmazonBasics.

Amazon henviser til, at de kun udgør en mindre andel af al detailhandel, hvis man også tæller den fysiske handel med. Ifølge deres tal står Amazon for mindre end én procent af verdens detailhandel og fire procent i USA.

De gør opmærksom på, at man i dag både kan købe Apple TV og Chromecast-enheder på Amazon.

Facebook
Twitter