Verdens største børs er skabt

Fusion mellem Deutsche Börse og New York Stock Exchange ventes at sidde på en tredjedel af hele verdens aktiehandel.

Her er Broad Street med New York Stock Exchange-bygningen til venstre med flaget. (Foto: Stan Honda © AFP / Scanpix)

Verdens største børs er skabt med fusionen mellem Deutsche Börse og New York Stock Exchange. Børsen, der endnu ikke har fået nyt navn, får en markedsværdi på 25 milliarder dollar, og den handler aktier for i alt 20 billioner dollar om året. Det er en tredjedel af hele verdens aktiehandel.

De i alt 6.470 medarbejdere interesserer sig nok primært for, at et af de eksplicitte mål med fusionen er besparelser, skriver Finansforbundets netavis. Nærmere bestemt 300 millioner euro.

- Og en nærliggende måde at skaffe hurtige besparelser på er her som alle andre steder: fyringer.

Børsernes forretningsmodel er ændret radikalt. Den traditionelle aktiehandel fylder mindre og mindre, til gengæld vokser handlen med derivater, og det er her, der er pæne gebyrer at score, fordi konkurrencen er mindst. Således vurderer Morgan Stanley, at den nyfusionerede gigant vil hente 37 procent af sine indtægter fra derivater og clearing og kun 29 procent fra aktiehandel.

Konkurrencen bliver hårdere og hårdere, både fra de nye udviklingsøkonomier og fra alternative elektroniske netværk. Handlen på børserne i byer som São Paolo og Shenzen vokser voldsomt, og de såkaldte Multilateral Trading Facilities, netværk skabt af store internationale banker, som ikke har lyst til at betale de høje gebyrer til de etablerede handelspladser, æder sig også ind på markedet. For eksempel bliver mere end 20 procent af aktiehandlen i Europa afviklet på de platforme.

Mange gætter, at den store fusion vil sætte en fusionsbølge i gang, skriver Finansforbundet.