Hele skandalen begyndte med et simpelt tweet, men har nu udviklet sig til en kæmpe skandale, der truer Asiens rigeste mands forretningsimperium.
- Snart vil vi offentliggøre en rapport, som vi meget stærkt mistænker viser det største svindelnummer i erhvervshistorien.
Kilden bag tweetet er det amerikanske analysefirma Hindenburg Research, der har én opgave: Nemlig at afsløre svindel og humbug i erhvervslivet.
Tweetet kom ud for lige præcis én uge siden, og kort efter blev spændingen udløst, efter at hundredvis af brugere havde gættet på, hvem det amerikanske analysefirma nu havde rettet sit sigtekorn mod.
'Adani Group: Hvordan verdens tredje rigeste mand er lykkedes med det største svindelnummer i erhvervshistorien', lød den bombastiske overskrift til den udførlige rapport, der blev lagt ud på selskabets hjemmeside, og som er kulminationen på to års arbejde.
Hovedpersonen i, hvad Hindenburg kalder et historisk svindelnummer, er finansmanden Gautam Adani, som er grundlægger og bestyrelsesformand i det indiske forretningsimperium.
Siden grundlæggelsen i 1988 har selskabet vokset sig større og større, og indtil for nylig var Gautam Adani den rigeste i hele Asien og nummer tre på Bloomberg liste over verdens rigeste.
En bragende erhvervssucces i en af Asiens hurtigst voksende økonomier.
Skattely, kursmanipulation og hvidvask
Men det hele er et blændværk, var konklusionen i de flere end 100 siders rapport fra Hindenburg, hvor anklagerne stablede sig ovenpå hinanden, så de ender i en højde på størrelse med skyskraberen Palais Royale i millionbyen Mumbai.
Hindenburg mener blandt andet at vide, at dens research kraftigt indikerer, at Adani Groups selskaber har manipuleret kraftigt med kurserne og har svindlet i flere årtier.
- Adani Grup har tidligere været en del af fire store undersøgelser om svindel foretaget af myndighederne, som har antydet hvidvask, tyveri af skattebetaleres midler og korruption for samlet 17 milliarder dollars.
- Medlemmer af Adani-familien har angiveligt samarbejdet i at lave skuffeselskaber i skattely som Mauritius, De Forenede Arabiske Emirater og caribiske øer, lyder det i rapporten.
Én af hovedkonklusionerne er, at selskaberne i konglomeratet langt fra er lige så meget værd, som det påstås i regnskaberne. Faktisk er virksomhederne samlet set 85 procent mindre værd, end det aktiekurserne viser.
Og selve regnskabstallene fra flere af de største selskaber kan der sættes seriøse spørgsmålstegn ved.
Revisorerne på to af koncernens største virksomheder arbejder nemlig i et lille bitte revisionsselskab og var blot 23 og 24 år, da de underskrev årsregnskabet, skriver Hindenburg Research.
- De var lige færdige med at gå i skole - og nok ikke i stand til at granske og have overblikket over finanserne i nogle af de største virksomheder i verden, der er ejet af nogle af verdens mest magtfulde personer, skriver Hindenburg Research.
Derfor når analysefirmaet frem til deres opsigtsvækkende konklusion.
- Vi mener, at Adani Group er lykkedes med et kæmpestort svindelnummer ved højlys dag. Det skyldes først og fremmest, at investorer, journalister, borgere og selv politikere har været bange for at tale af frygt for repressalier.
Analysefirma tjener på andres ulykke
Adani Group er efter offentliggørelsen af den tonstunge rapport gået hårdt til modangreb og har pure afvist alle beskyldninger.
- Rapporten er en ondsindet kombination af selektivt, udvalgt misinformation og forældede, grundløse og miskrediterede beskyldninger, der er blevet testet og afvist af de højeste domstole i Indien, skriver koncernen.
Også Adani Grups juridiske chef, Jatin Jalundhwala, er gået hårdt til angreb, og koncernen undersøger nu, hvorvidt de skal anlægge sag mod Hindenburg Research.
- Rapporten og den substansløse kontekst er lavet for at have en skadelig effekt på aktiekursen hos virksomhederne i Adani Group, da Hindenburg Research på eget initiativ har positioneret sig selv, så de kan drage fordel i et fald i Adanis aktiekurser, siger han i en udtalelse til mediet Fortune.
Faktisk har den juridiske chef ret i, at Hindenburg Research har meget at vinde på, at Adani Grups virksomheder får et ordentlig hak i aktienødden.
For i forbindelse med deres offentliggjorte rapport skrev analysefirmaet nemlig, at de har investeret i, at Adani Groups bliver straffet af investorerne. Det kaldes short selling.
- Efter omfattende research har vi taget en kort position i Adani Gruppens virksomheder gennem obligationer handlet i USA og andre finansielle instrumenter, der ikke forhandles i Indien, skrev Hindenburg Research i sin rapport.
Hakker milliarder af formuen
Indtil videre så tyder det på, at Hindenburg Research får held med at spekulere i et aktiefald.
Flere af koncernens virksomheder har nemlig mistet op til 20 procent af deres markedsværdi, og også Gautam Adanis personlige formue bløder milliarder af dollars.
Ifølge erhvervsmediet Bloomberg så er hans personlige formue blevet formindsket med 233 milliarder kroner på tre handelsdage.
Gautam Adani er dermed gået fra at være verdens tredje rigeste mand til at være ude af top ti. Han går dog nok ikke fra hus og hjem lige foreløbigt, da han stadig har en personlig formue på cirka 580 milliarder kroner.
Adani Group har taget flere skridt for at få genvundet tilliden til selskabet.
I dag oplyser selskabet, at det vil bede en af de "seks store" konsulentfirmaer om hjælp til at gennemse selskabets regnskaber. De seks store er blandt andre virksomheder som PwC og Deloitte.