Verdensledere og superstjerner afsløret i brug af skattely

Mere end 11,5 millioner dokumenter afslører, hvordan en række erhvervsfolk, sportsstjerner og politikere har placeret deres værdier i skattely.

Mere end 11,5 millioner dokumenter afslører, hvordan en række erhvervsfolk, sportsstjerner og politikere har placeret deres værdier i skattely. DR Dokumentar er taget til Panama for at undersøge sagen. (Foto: © DR Dokumentar, DR Dokumentar)

Rige erhvervsfolk, kendte politikere, regeringsledere, kongefamilier og internationale sportsstjerner har placeret deres værdier i skattely og bruger stråmænd.

Det viser et gigantisk læk på 11,5 millioner dokumenter fra en virksomhed i Panama. Og det fremgår af dokumentaren på DR1 ’Det store skattelæk’.

Bag afsløringerne står det internationale netværk af journalister ICIJ, som sammen med den tyske avis Süddeutsche Zeitung og mere end 100 andre medier fra hele verden, herunder DR Dokumentar, har gennemgået de mange dokumenter, der er blevet lækket.

Det er det største læk af data til journalister nogensinde og har fået navnet #Panamapapers.

Putin, Messi og Islands premierminister

Blandt de største internationale afsløringer er, at venner og forbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin, i al hemmelighed har flyttet mere end 13 milliarder kroner rundt ved hjælp af banker og hemmelige selskaber, ifølge ICIJ.

Derudover har verdens bedste fodboldspiller, Lionel Messi, der i forvejen er indblandet i en skattesag i Spanien, etableret et selskab i skattely sammen med sin far.

Det fremgår af dokumenterne.

Også Islands premierminister har været medejer af et selskab på De Britiske Jomfruøer, selv om han tilsyneladende ikke har fortalt det til det islandske parlament, som han skal ifølge de islandske regler.

Læk fra virksomhed i Panama

Det enorme læk stammer fra en af verdens største udbydere af skattelyløsninger, virksomheden Mossack Fonseca, som har hovedsæde i Panama. Det indeholder både e-mails, virksomhedsdokumenter, fuldmagter og meget mere.

På internationalt plan afslører det folk, der er dømt for hvidvaskning af penge, folk der er sortlistet af USA og et enkelt selskab, der har leveret brændstof til et fly, som de syriske myndigheder ifølge USA har brugt til bombetogter mod landets egen civilbefolkning.

- Disse fund viser, hvor indgroet skadelig praksis og kriminalitet er i offshoreverdenen, siger økonomen Gabrile Zucman, der også er forfatter til en bog om skattely, til ICIJ.

Danske firmaer og velhavere bliver også nævnt

Men det er ikke kun internationale skandaler, som lækket afslører.

Også danske firmaer, velhavere, sportsstjerner og banker står nævnt i de lækkede dokumenter, fremgår det af DR-dokumentaren.

Alle står som kunder af Mossack Fonsecas servicetilbud, som blandt andet indebærer stråmændskonstruktioner og hemmelige fuldmagter.

- Det er helt tydeligt, at formålet med det her er at undgå at komme til at betale skat, siger skattelyekspert og international chef i Ibis, Lars Koch, der har set de væsentligste dokumenter, der ligger til grund for ’Det store skattelæk’.

Stråmænd og hemmelige fuldmagter

Af papirerne fremgår det, hvordan den typiske danske kunde bruger selskaberne eller fondene i skattely. Det sker ved, at danskeren placerer sine værdier i et selskab i for eksempel i Panama. På papiret er det ikke danskeren, der står i spidsen for selskabet, men derimod tre-fem lokale stråmænd.

Den danske ejer får til gengæld en fuldmagt, hvori der står, at han/hun stadig råder over værdierne. Denne fuldmagt er hemmelig, og derfor kan de danske skattemyndigheder ikke finde frem til, at firmaets ejer rent faktisk er dansker.

- Man forsøger at frasige sig nogle formuer til nogle andre ved at lade som om, man ikke selv ejer dem, vurderer Thomas Rønfeldt, som er lektor i skatteret.

- Det er i min opfattelse meget grov skattespekulation – grænsende til skattesvig, fortsætter han.

Danske banker rådgiver om skattely

Dokumenterne afslører ifølge eksperter også, hvordan blandt andre danske banker tilbyder praktisk hjælp, når deres kunder placerer penge i skattely.

- De plejer ikke bare formuens investering. Det virker til, at de spiller en meget aktiv rolle med at placere formuen steder, hvor der er nogle gunstige skattemæssige vilkår, siger Thomas Rønfeldt.

Mails mellem danske kunder og Mossack Fonseca afslører også, at kunderne helt direkte spørger til, hvordan de kan undgå at betale skat.

Mossack Fonseca nægter at påtage sig ansvar

Mossack Fonseca har ikke ønsket at udtale sig til DR om specifikke sager, men skriver i en mail til ICIJ, at de ikke ”plejer eller fremmer ulovlige handlinger”.

- Jeres beskyldninger om, at vi tilbyder aktieejere konstruktioner, som er designet til at skjule identiteten på de rigtige ejere, er hverken underbygget eller sande.

I et nyligt tv-interview siger Mossack Fonsecas co-founder, Ramón Fonseca, yderligere, at firmaet ikke kan tage ansvar for, hvad kunderne gør med de offshore-selskaber, som firmaet sælger.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1156344944416028