Vestager bekymret for Googles smartphones

EU har i et år undersøgt, om der skal rejses endnu en konkurrencesag mod Google - og mere og mere tyder på, at sagen er lige oppe over. Nu udtrykker Vestager bekymring over Googles praksis.

Googles integration mellem Android-systemet og de mange apps giver EU bekymringer, forklarer Margrethe Vestager. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

Efter at det i sidste uge forlød, at EU-kommissionen nu er ved at lægge sidste hånd på endnu en konkurrencesag mod den amerikanske gigant Google, forholder kommissæren på området, danske Margrethe Vestager sig nu også offentligt til sagen.

Kommissionen har i et års tid undersøgt klager over Googles mobilsystem, Android, men foreløbig ikke åbnet en formel konkurrencesag om systemet og de medfølgende apps. Det kan være på vej nu.

- Vores bekymring er, at ved at kræve, at telefonproducenter forudinstallerer en række Google-apps i stedet for at lade dem bestemme selv, har Google måske blokeret en af de vigtigste måder, nye apps kommer frem til forbrugere, sagde Vestager mandag ved en tale i Amsterdam.

Solid markedsandel

Allerede i sidste uge forlød det, at EU-kommissionen var i gang med de sidste formelle skridt i klagesagen over Android-systemets medfølgende Google-apps, og at der måske allerede så tidligt som onsdag i denne uge kan blive annonceret en egentlig konkurrencesag om sagen.

Det bliver i givet fald den anden konkurrencesag mod Google under Vestager. Den første blev annonceret for et års tid siden, og omhandler Googles shopping-tjeneste, der dukker op øverst i søgeresultaterne, hvis man søger efter bestemte produkter. Vestager annoncerede undersøgelsen af Android, samtidig med at EU rejste konkurrencesagen sidste forår - men undersøgelsen af Android-systemet har været meget længere undervejs.

Googles Android-system er markedsdominerende med en global markedsandel på 80-85 procent. Det er gratis for producenterne at bygge mobiler med Android-systemet i sin mest skrabede form, men så skrabede mobiler vil de færreste kunder i dag stille sig tilfredse med.

Konkurrenternes produkter er for svære at finde

Derfor vælger de fleste producenter at lægge Googles tjenester ovenpå - tjenester som Google Maps, Gmail, Googles søgemaskine og bunkevis af andre Google-tjenester. Det er netop koblingen mellem Android og disse tjenester, der - sammen med platformens enorme udbredelse, har vakt konkurrenternes vrede.

Producenter af konkurrerende tjenester som HERE Maps, Spotify og Outlook er nemlig henvist til at håbe på, at brugerne selv fravælger Googles apps og i stedet finder vej til Googles app-butik, hvor konkurrenternes produkter kan hentes og installeres.

Frygten for konkurrenterne er, at de fleste Android-brugere blot vælger at bruge de medfølgende apps, og aldrig går på opdagelse efter andre løsninger. Det kan kvæle nye, innovative produkter.

I Rusland kører en tilsvarende sag, hvor søgemaskinen Yandex har klaget over, at Google skaffer sig en unfair konkurrencefordel via Android. Her lød kravet, at Google nøjes med at installere Play-butikken, men ikke alle de andre Google-apps. Det har Google foreløbig ikke tilladt. Yandex har foreløbig fået medhold i sin klage.

Facebook
Twitter