Vestager taber stor EU-skattesag mod Apple

EU-kommissionen havde krævet, at Apple skulle betale mere i skat.

Vestager sendte Irland i EU-Domstolen om Apples skattemilliarder EU-Kommissionen mener, at Irland har ladet tech-giganten slippe for billigt i skat. (Foto: © François Lenoir, Scanpix)

Apple og Irland har her til formiddag vundet en stor skattesag ved EU-domstolen, hvor Europa-Kommissionen havde krævet, at de irske myndigheder skulle indkræve mere end 100 milliarder kroner i skat fra den amerikanske techgigant.

EU-domstolen skriver i sin afgørelse, at den har annulleret EU-kommissionens krav fra 2016. Her fastslog konkurrencekommissær Margrethe Vestager, at de irske myndigheder over en længere periode havde begunstiget Apple, der har sit europæiske hovedsæde i Irland, med ulovlige skattefordele på op til 100 milliarder kroner.

Apple havde ifølge kommissionens undersøgelse fået lov til at betale mellem 1,00 og 0,005 procent i skat i perioden 2003 til 2014.

- Medlemsstater kan ikke give skattefordele til udvalgte firmaer. Det er ulovligt ifølge EU's statsstøtteregler, lød det dengang fra den danske konkurrencekommissær.

Derfor forlangte EU-kommissionen også, at de irske myndigheder skulle inddrive de mange milliarder samt knap ni milliarder kroner ekstra i renter.

Men ifølge EU-domstolen, der betegner de irske skatteregler som både "ufuldstændige" og "til tider inkonsekvente", er det dog ikke blevet dokumenteret i tilstrækkelig grad, at der var tale om ulovlig statsstøtte. Derfor er afgørelsen nu blevet annulleret.

Glæde hos Apple

Dagens afgørelse møder ikke overraskende glæde hos Apple, hvis administrerende direktør, Tim Cook, tidligere har betegnet EU-kommissionens afgørelse som ”rendyrket politisk ævl”.

- Den her sag handler ikke om, hvor meget skat vi betaler, men om hvorvidt vi er påkrævet at betale den. Vi er stolte af at være den største skattebetaler i verden, da vi ved, hvor vigtig en rolle skattebetalinger spiller i samfundet, skriver Apple ifølge Reuters i en udtalelse.

Den irske regering, der til at begynde med afviste at inddrive de mange milliarder, er også tilfreds med afgørelsen.

- Irland har hele tiden klart sagt, at der ikke gives nogen form for særbehandling til Apples to selskaber ASI og AOE. Korrekt irsk skat er blevet opkrævet, lyder det.

Sagen er en i en række af store skattesager, som EU-Kommissionen har indledt mod multinationale selskaber, som tjener mange penge - men betaler lidt skat - i Europa.

Ifølge Ritzau har EU-Kommissionen endnu ikke besluttet, om dommen skal ankes.

- Vi vil studere dommen grundigt, og vi vil overveje de næste skridt, siger Margrethe Vestager i en skriftlig udtalelse.

Men i Bruxelles bliver EU-domstolens underkendelse nemlig mødt med ærgrelse fra blandt andet SF's europaparlamentariker Kira Marie Peter-Hansen, der er medlem af Europa-Parlamentets nye skattesnydsudvalg.

Også Niels Fuglsang, der sidder i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet, er skuffet over afgørelsen.

- Det er utrolig trist. Samfundet mister milliarder, når Apple spekulerer i at betale mindst mulig skat, og det er ufatteligt, at der ikke er vilje til at gribe ind over for det. EU risikerer at spille sig selv af banen, hvis ikke vi formår at lave regler, der stopper det her, siger han.