Vestager til PostNord: Ulovlig statsstøtte for 490 millioner kroner skal tilbagebetales

- Det er skuffende, lyder det fra Transportministeren

PostNord skal betale cirka 195 millioner kroner tilbage til den danske stat. Derudover skal selskabet, som er ejet af Danmark og Sverige, betale 295 millioner kroner tilbage til Sverige. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Denmark)

Det er ikke småpenge, som PostNord nu bliver beordret til at betale tilbage til både den danske og den svenske stat.

Knap 490 millioner kroner.

Det meddeler EU-Kommissionen fredag.

Det skyldes, at kapitaltilførsler fra Danmark og Sverige til PostNord på samlet knap 490 millioner kroner ikke lever op til EU's regler for statsstøtte.

PostNord skal derfor betale cirka 195 millioner kroner tilbage til den danske stat. Derudover skal selskabet, som er ejet af Danmark og Sverige, betale 295 millioner kroner tilbage til Sverige.

-Afgørelse sikrer lige konkurrencevilkår

Det er den danske EU-kommissær med ansvar for konkurrencepolitikken Margrete Vestager, der har truffet afgørelsen.

- Vores hverdag bliver stadig mere digital. Og almindelig post er gradvist blevet erstattet af digital kommunikation. Det lægger et pres på postvirksomhederne, som fortsat tilbyder en tjeneste, der er af afgørende betydning for borgerne.

- Med den afgørelse, der er blevet truffet i dag, hjælper vi med at sikre lige konkurrencevilkår på det danske og det svenske marked for posttjenester, samtidig med at Post Danmark får mulighed for at omstille sig til en stadig mere digital fremtid, udtaler hun i en meddelelse.

PostNord er statsejet. Den danske stat ejer 40 procent, mens den svenske ejer 60 procent.

Ifølge transportminister Benny Engelbrecht (S) er det "skuffende, at Kommissionen er uenig i, at indskuddene lever op til kravene for overførsler på markedsvilkår."

- Vi har selvfølgelig haft en anden vurdering, og jeg vil nu studere præmisserne for afgørelsen nærmere, siger han i en pressemeddelelse.

Sagen vil blive drøftet med den svenske stat, før der tages stilling til videre skridt, uddybes det.

PostNord: Vi er tilfredse og glade

I 2019 gik EU-Kommissionen i gang med en undersøgelse af tre kapitaltilførsler fra 2018, heriblandt de to fra henholdsvis den danske og svenske stat.

Det skete efter en henvendelse fra Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport (ITD).

Overførslerne i Postnord blev foretaget efter den danske og svenske regering aftale, at de to lande ville give tilslutning til, at den danske del af Postnord kunne moderniseres og effektiviseres.

Den tredje kapitaloverførsel under luppen var en intern overførsel på cirka 2,34 milliarder kroner fra PostNord til Post Danmark. Den er ifølge Kommissionen - modsat de to andre - sket på markedsvilkår og derfor ikke udgør statsstøtte.

– Vi er tilfredse og glade for meddelelsen om den godkendte interne kapitaltilførsel. Det er positivt, at Kommissionen deler vores opfattelse af, at den interne kapitaltilførsel er bevilget i overensstemmelse med markedsvilkårene og dermed ikke betragtes som statsstøtte, konstaterer Viktor Davidsson, koncernens finansdirektør.

Han skriver ligeledes, at man i PostNord nu afventer ejernes næste skridt.

Transportminister Benny Engelbrecht skriver i en pressemeddelelse, at han nu vil studere præmisserne for afgørelsen nærmere.

Facebook
Twitter