Vestager venter på afklaring om hemmelige skattely-aftaler

Skatteaftaler er almindelig praksis. Men ulovlige, hvis de er konkurrenceforvridende, siger dansk kommissær.

Den danske kommissær er på sin fjerde arbejdsdag kommet i centrum i den spegede sag, hvor hun skal lede en efterforskning, der handler om beslutninger truffet under hendes nye chef, kommissionsformand Jean-Claude Junckers, 19 år som regeringschef i Luxembourg. (Foto: THIERRY CHARLIER © Scanpix)

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, siger, at hun endnu ikke har lagt sig fast på en holdning til nye oplysninger om skatteforholdene i Luxembourg.

- Vi har ikke set alle de oplysninger, der blev offentliggjort i går, og vi har på nuværende tidspunkt endnu ikke lagt os fast på en holdning til disse aftaler og en mulig formel opfølgning fra kommissionens side, siger Vestager i en skriftlig kommentar til sagen, der har domineret flere europæiske medier torsdag.

Den danske kommissær er på sin fjerde arbejdsdag kommet i centrum i den spegede sag, hvor hun skal lede en efterforskning, der handler om beslutninger truffet under hendes nye chef, kommissionsformand Jean-Claude Junckers, 19 år som regeringschef i Luxembourg.

Kan udgøre statsstøtte

Vestager understreger dog, at skatteaftaler, der giver virksomheder fordelagtige skattevilkår, ikke per definition er ulovlige.

- Skatteaftaler er som sådan en almindelig praksis i medlemslandene.

- Men hvis skattemyndighederne i et medlemsland accepterer, at skattegrundlaget for en konkret virksomhed bliver beregnet på en fordelagtig måde, som ikke svarer til markedsbetingelserne, kan det give virksomheden en mere fordelagtig behandling end den, andre virksomheder normalt ville få under landets skattelovgivning.

- Det kan udgøre statsstøtte, skriver Margrethe Vestager.

343 virksomheders aftaler lækket

Ifølge oplysninger lækket fra revisionsvirksomheden PwC har mindst 343 virksomheder haft fordelagtige skatteforhold i Luxembourg.

Kommissionen har tidligere i år åbnet en formel efterforskning mod to af virksomhederne - Amazon og Fiat Finance & Trade (FTT).

Vestager siger, at hun ikke kan kommentere de konkrete sager, men at man arbejder tæt og konstruktivt sammen med myndighederne i Luxembourg for at få sagerne belyst.

- På det generelle plan kan jeg sige, at mit embedsværk har bedt Luxembourg og andre lande om oplysninger, og vi vil være årvågne for at håndhæve kontrollen med statsstøtte på retfærdig og berettiget vis, skriver den danske konkurrencekommissær.

/ritzau/