Vestager: Vi skal lovgive os til magten over Apple og Facebook

Demokratiet skal stå tidligt op - ellers løber de grænseløse giganter med magten, siger EU's danske konkurrencekommissær.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager har taget turen fra Bruxelles til DR Byen for at deltage i Solveig Bjørnestads radiomagasin P1 Business. (© DR Nyheder)

Apple, Google, Facebook, Amazon og Microsoft. De store tech-giganter er svære at tæmme - de opererer uafhængigt af landegrænser og ofte også uafhængigt af nationale lovgivninger.

Hver især har selskaberne markedsværdier, der langt overstiger Danmarks samlede produktion, bruttonationalproduktet, der sidste år landede på over 2.000 milliarder kroner.

- Fundamentet for deres succeser er, at de leverer noget, vi godt kan lide, og som vi bruger. Men spørgsmålet er så, hvor meget vi vil give dem lov til at fylde. I nogle af mine sager ser jeg noget gammeldags, nemlig grådighed, frygt og magt. Det er en giftig cocktail, siger Margrethe Vestager til P1 Business.

Som EU's konkurrencekommissær lægger hun dagligt arm med virksomheder, der har indgået ulovlige skatteaftaler, dannet priskarteller eller på anden vis misbrugt deres magt til at opnå særlige fordele.

I sommer udskrev hun en bøde på 18 milliarder kroner til Google for at misbruge sin dominans på internettet til at vise kunder hen til egne annoncer- selvom det måske ikke er det mest relevante søgeresultat.

- Lige så fantastisk en virksomhed, Google er, er det jo også en god gammeldags annoncevirksomhed, der tjener deres penge på at annoncere for produkter, som nogle vil have os til at købe, siger hun.

Vestager efterlyser gennemsigtighed

Margrethe Vestager har også åbnet sager mod blandt andre Apple, Amazon, Fiat, Starbucks og senest den globale svenske møbelkæde Ikea, der mistænkes for at have lavet en fordelagtig aftale med de hollandske skattemyndigheder.

- Jeg tror, der er brug for, at vi afmystificerer, hvad vi har med at gøre. Og det kræver en stor indsats at sørge for, at de er inden for vore demokratiers rammer, ligesom alle andre virksomheder skal være det.

Men selvom det er store organisationer og voldsomme beløb, der er på spil, er de store tech-giganter ikke vanskeligere at arbejde med end et mindre "lastbilkartel", fortæller Margrethe Vestager.

- De samarbejder med os. Når vi spørger, får vi svar. Og når vi har brug for at mødes, møder de op. Men det er også en alvorlig ting at blive beskyldt for at misbruge en dominerende stilling, fortæller hun.

Den rekordstore sag mod Google er dog langt fra slut endnu. Den har kurs mod en afgørelse i retten, fortæller Margrethe Vestager.

Omvendt var det forholdsvis let at lukke sagen mod den virtuelle markedsplads Amazon, der gik med til at betale 1,8 milliarder kroner tilbage i skat på grund af en fordelagtig aftale i EU-skattelyet Luxembourg.

- I forhold til Amazon kunne vi med til stor tilfredsstillelse lukke sagen meget hurtigt. Det skete ved, at de faktisk ændrede meget af den måde, som de håndterer deres leverandører på, når det kommer til e-bøger, fortæller Margrethe Vestager.

Professor: De er næsten ansigtsløse

Selvom der er forskelle, har selskaber som Google, Apple, Facebook og Amazon nogle fælles træk, fortæller Mikkel Flyverbom, der er professor i kommunikation og digitale transformationer ved Copenhagen Business School.

Selskaberne lever af åbenhed på internettet, men deler ikke selv informationer om centrale dele af deres virke med nationale myndigheder. For eksempel kan man ikke finde regnskaber fra Google og Facebook om, hvordan de er delt op i de forskellige lande.

- De har, hvis ikke en ansigtsløshed, så en form for distance til hele spørgsmålet om at engagere sig med politikere, offentlighed og brugere i bredere forstand, siger han til P1 Business.

Et andet fællestræk er, at de bruger deres magt til at få indflydelse på alle de teknologier, som vi bruger til vores daglige gøremål, fortæller journalist ved magasinet og tænketanken Mandag Morgen Jens Jørgen Madsen.

- De forsøger alle sammen uafhængigt af hinanden at dominere alle grene af vores hverdag. Og det vil sige alt fra sundhed til bankvæsen, overførsel af penge, til køb af bolig til e-handel, stort set alt det, vi foretager os hver eneste dag.

Hvis verdens demokratier skal have en chance for at tæmme de grænseløse selskaber, så handler det ifølge Margrethe Vestager i sidste ende om vilje.

- Det springene punkt er, om vi kan forstå de her selskaber godt nok til at lave en lovgivning, der gør at det er os selv, der bestemmer. Altså i stedet for nogle strateger og virksomhedsejere, der sidder meget langt væk, siger hun.

Hør mere om Margrethe Vestagers kamp mod de multinationale selskaber i P1 Business kl. 13.03 på P1.

FacebookTwitter