Vestager vil undersøge tysk el-gigant for benspænd mod dansk strøm

EU-kommissionen vil have strømmen til at flyde frit i Europa. Nu skal tysk virksomhed undersøges.

Margrethe Vestager går mod strømmen og undersøger tysk elgigant. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

EU-kommissionen indleder nu en formel undersøgelse af den tyske netoperatør TenneT.

Der er nemlig - ifølge kommissionen - tegn på, at virksomheden begrænser sin kapacitet på tværs af den dansk-tyske grænse, så det er sværere for danske selskaber at levere strøm i Tyskland.

Det kan være diskrimination af danske elproducenter og dermed i strid med EU's konkurrenceregler, mener EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

- El bør flyde frit i Europa. Så den elektricitet, der produceres af en vindmølle i et land, kan nå ud til forbrugerne i et andet. Undersøgelsen af TenneT er et led i vores indsats for at sikre, at elnetoperatører ikke forhindrer elektricitet i at strømme frit imellem medlemsstaterne til skade for de europæiske energiforbrugere, siger hun.

Stor dag for elselskaber

Nyheden bliver modtaget med glæde hos Dansk Energi, som bl.a. repræsenterer de danske elselskaber.

- Det er flot at EU, nu ser på sagen. Vi har i mange år været vidner til, at tyskerne i større og større grad har lukket for den motorvej, der går mellem Danmark og Tyskland for eksport af strøm, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Ifølge Dansk Energi har den tyske flaskehals kostet nordiske elselskaber et trecifret millionbeløb årligt i tabte eksportmuligheder. Ledningen ned gennem Jylland til Tyskland er hovedmotorvejen for alle nordiske elproducenter, når der skal sendes strøm syd på.

- Da det stod værst til med ledningen var det en halv milliard, de nordiske elproducenter årligt gik glip af, siger Anders Stouge.

Og der kan vente en gevinst på et trecifret millionbeløb for de nordiske elproducenter, hvis der fremover bliver åbnet helt op for strøm til Tyskland, påpeger han.

Foreløbig vurdering

TenneT er en af de fire større operatører, der forvalter det tyske højspændingsnet, som i sidste ende sender strømmen ud til husholdninger og industrielle forbrugere i Tyskland.

EU har i dag sendt sin foreløbig vurdering af sagen til TenneT og gør her rede for sine konkurrencemæssige betænkeligheder.

- For at nå vores mål om et velfungerende, bæredygtigt og konkurrencepræget energimarked er det afgørende, at elforbindelserne forbliver åbne for grænseoverskridende handel, siger Margrethe Vestager.

Facebook
Twitter