Vi bliver kvalt: Konditor er uimponeret over udsigten til lavere afgifter

Det er på tide, at regeringen vil fjerne nøddeafgiften, men bagerhåndværket er et truet erhverv, siger 80-årig konditor.

(Foto: MARIE HALD © Scanpix)

Med 22 erhvervsrettede initiativer vil regeringen smøre kæderne i dansk og erhvervsliv og give bedre vækstbetingelser for særligt små, nystartede virksomheder.

Kagebutikken i Albertslund er ikke nystartet. Men den hører til blandt de mindre virksomheder, der får en håndsrækning i regeringens erhvervspakke, som blandt andet lægger op til en afskaffelse af nøddeafgiften.

Det vækker glæde hos Kagebutikkens 80-årige stifter, Susie Funder, der de seneste år har mærket, hvordan de stigende afgifter på sukker, chokolade og marcipan har suget livet ud af hendes butik.

- Jeg er glad for, at regeringen har indset, at afgiften på nødder er noget af det mest skadelige. Nødder er ekstremt sunde.

- Men når jeg samtidig tænker på chokolade og den gode kvalitetschokolade, den mørke, som er lige så sund, så er den belastet med en kæmpe afgift. Det har slået det her marked komplet ud, siger Susie Funder fra baglokalet i konditorforretningen Kagebutikken, som har ligget i Albertslund i 25 år, og i dag drives af datteren Monika.

Susie Funder mener, at afgiften på chokolade har fået befolkningen til at spise dårligere chokolade med tilsætningsstoffer, der gør folk til overvægtige allergikere.

- Det har åbnet for det billigste, billigste chokolade, hvor kakaosmøret er taget ud, og hvor der kommer andre fedtstoffer ind, som gør os alle sammen lidt tykkere om taljen. Det kæmper jeg imod, fordi jeg er totalt tilhænger af den bedste kvalitet i chokolade, siger Susie Funder.

Stiger igen fra januar

Fra januar 2018 tager sukker- og chokoladeafgifterne endnu et nøk opad med godt fem procent til 27,39 kroner per kilo sukker eller chokolade.

Derfor har Susie Funder også svært ved at finde jublen frem over forslaget om at afskaffe nøddeafgiften.

- Sukker- og chokolade købes i dag over grænsen enten i grænsehandlen eller endnu værre: internethandel. Det er så dræbende for hele vores branche både for bagerier og konditorier. De lukker efterhånden allesammen, og nogen går konkurs, bare fordi de ikke har en chance for at leve af den forretning.

Susie Funder i Kagebutikken i Albertslund.

- Det er et helt håndværk, som er ved at forsvinde. Der er virkelig noget, politikerne burde gøre noget ved for at hente disse forretninger tilbage til Danmark, siger Susie Funder.

I går sendte seks repræsentanter for arbejdsgivere og arbejdstagere et brev til regeringen, hvor sukkerafgiften blev stærkt kritiseret:

- Vi må konkludere, at afgiften i højere grad gavner grænsehandlen og dem, der vil svindle og omgå reglerne, end den forbedrer danskernes sundhedstilstand.

- Derfor vil vi kraftigt opfordre regeringen og de øvrige politiske partier til at annullere den planlagte stigning af chokolade- og sukkervareafgiften, står der i brevet fra HK Handel, DI Fødevarer, Handel & Transport, Danske Erhverv, Fødevareforbundet NNF og De Samvirkende Købmænd.

Se her eksempler på, hvor meget salgsprisen i supermarkederne for udvalgte nødder falder, hvis nøddeafgiften bliver fjernet:

Mere end fordoblet

Siden Susie Funder startede sin konditorforretning op i 1992, er afgiften mere end fordoblet. Samtidig er momsen steget fra 19 til 25 procent.

- Det er jo ren afgiftsinflation. Ud over stigningen i afgiften, stiger momsen, og det lægges oveni afgiften. Det er jo vanvittigt. Det er dobbelt fortjeneste for staten, og det kan man ikke være bekendt, mener Susie Funder.

- Det ødelægger et erhverv komplet med den kortsigtede politik bare for at få pengene ind. Men følgevirkningerne er, at den kæmpe omsætning er gået ud til udlandet. Og arbejdspladserne glider af danske hænder, siger Susie Funder.

Dyrt bureaukrati

Med i erhvervsudspillet fra regeringen er en ikke nærmere defineret 'sanering af afgifter' på én milliard kroner om året.

- Jeg vil gerne kalde det en ambitiøs saneringspakke, for det betyder, at man skal bruge langt færre kræfter i virksomhederne på at håndtere de her afgifter, siger Karsten Dybvad, der er direktør i Dansk Industri.

Netop administrationsafgifterne er en stor hæmsko hos Kagebutikken, forklarer Susie Funder:

- Min datter drukner i bureaukrati. Vi har været nødt til at beregne hver evig eneste sukkerblomst og veje og beregne, hvor meget sukker der er i, hvad det koster i afgift og lægge det på prisen. Hvis du vidste, hvor mange dage, vi har brugt på at måle og veje alt, hvad der kommer ind ad døren, så vi ikke snyder staten, siger hun.

- Men vi kan ikke fortsætte det her. Jeg kan da se en ende på vores butik. Jeg kan se en ende på konditorier og mange bagerier.

Handler om peanuts

Den danske vækstvirksomhed Grød glæder sig over initiativet. Virksomheden, derfor prøver at udbrede Grød som en kvalitetsspise har fem forretninger i København og bruger omkring 400 kilo nødder om måneden.

- Det var på tide. Det har hele tiden været underligt, at der har været afgifter på sunde fødevarer som lige netop nødder. Det er mig en gåde, hvorfor man ikke i stedet lægger afgift på mere sukkerholdige varer eller produkter med mange e-numre, som er sundhedsskadelige, siger Lasse Skjønning Andersen, der er indehaver af Grød.

- Der er mange tusinde kroner at spare for os. Og for slutforbrugeren får man også i højere grad lyst til at gå ned og købe en pose nødder til en fair pris. Vores grødvarianter kan også forbedres, fordi vi ikke skal forholde os til den afgift. Det er fantastisk på mange måder for os som virksomhed men også for den normale forbruger, siger Lasse Skjønning Andersen.

Lasse Skjønning Andersen, indehaver af Grød, glæder sig over, at regeringen vil afskaffe nøddeafgiften. Han bruger nødder i mange af sine produkter.

Hos de danske bager- og konditormestre er der i første omgang stor glæde over regeringens udspil om at fjerne afgiften på mandler og nødder fra 2018.

- Med den afgift væk bliver det danske bagværk stillet langt mere lige i konkurrencen med fabrikskager importeret fra udlandet, som nok ikke altid har fået den helt korrekte afgift pålagt sig, siger direktør for Bager- og Konditormestre i Danmark Stephan Falsner.

- Det handler om peanuts for det danske samfunds samlede husholdningsbudget, men for bager- og konditorbranchen er det en betragtelig lettelse, hvis afgiften på nødder fjernes, siger Stephan Falsner.

Lettelsen af nøddeafgiften koster statskassen 180 millioner kroner årligt, som skal findes ved regelændringer i optjening til blandt andet dagpenge - og fra det såkaldte råderum, ifølge regeringen.

DF: Vi vil undgå sukkerafgiftsstigninger

Debatten om sukkerafgifter gør indtryk på Dansk Folkeparti, der går til forhandlingsbordet med det sigte at få annulleret afgiftsstigningen fra januar næste år.

- Vi har selv foreslået, at vi får stoppet den stigning, som er planlagt fra første januar på chokolade og sukkerafgifter. Det er 80 millioner kroner, som regeringen har lavet en aftale med Socialdemokraterne om tidligere i en skatteaftale, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

Han er opmærksom på, at de høje afgifter skaber en platform for massivt svindel med slik, der kan hentes uden afgifter i udlandet og sælges uden afgifter i Danmark.

- At sætte afgiften op er i strid med svindeludfordringen, vi har i danske kiosker, og det konflikter meget med vores grænsehandel. Så vi vil gerne have, at vi får stoppet den stigning på chokolade- og sukkerafgifter, siger Hans Kristian Skibby, der vil annullere afgiftsstigningen på finansloven for næste år.