Vi bruger milliarder på vores kæledyr

Vi er vilde med Fido, Mis, Piphans og Ninus - og vi bruger hvert år milliarder af kroner på at passe og holde liv i kæledyrene.

Hvem kan stå for de hér hundeøjne? Det er det mange, der ikke kan. Og det nyder kæledyrsbranchen godt af. (Foto: Finn Vest Christensen © DR)

Vi er pjattede med vores kæledyr, og vi er ikke blege for at smide store summer penge efter vores dyrevenner. Faktisk bruger vi over fem milliarder på dem om året.

Men der er også mange til at punge ud, da næsten 900.000 husstande - det svarer til ca. hvert tredje hjem - har et eller flere kæledyr. De små kræ er blevet en stor post i vores husholdningsbudgetter, og det nyder kæledyrsbranchen godt af.

På shopping med hvalp

En af dem, der er med til at gøre dyrene til en god forreting, er Inger Tanderup. Hun og hendes otte måneder gamle gravhundehvalp er faste kunder i butikken Dollardog i Helsinge. Her køber hun foder, halsbånd, seler, hundekurve, godbidder og legetøj i rigelige mængder.

- Det bliver da nok til noget nyt legetøj hver måned. Hun er jo en gravhund og skal have noget for at træne jagtinstinktet, fortæller Inger Tanderup, der heller ikke går på kompromis med foderet.

- Det er vigtigt, at hun er sund og har en god pels. Så jeg går meget op i, at hun får en god ernæring.

Populære familiemedlemmer med pels

Inger Tanderup er langt fra den eneste hunde-ejer, der kan lide at forkæle en firbenet ven, fortæller Karina Ryborg. Hun er praktiserende dyrlæge og formand for andre praktiserende dyrlæger, der tager sig af kæledyr.

- Der er sket det, at vores kæledyr, og særligt hunde og katte, er blevet en del af familien. Derfor tænker vi også, at de skal have det lige så godt som os selv, fortæller hun.

- Det smitter selvfølgelig også af på, hvad vi køber til dem. Derfor får dyrene i dag både legetøj, halsbånd og seler, så der er flere at vælge imellem, når de går tur, smiler Karina Ryborg.

Branche i fremgang

En af dem, der også smiler - hele vejen til banken - er Pia Valling Stubkjær. Hun er ejer af butikken i Dollardog.

- Jeg begyndte for syv år siden i et lokale på 27 kvadratmeter. I begyndelsen fordoblede jeg omsætningen fra måned til måned. I dag har jeg 500 kvadratmeter, fortæller hun.

I butikken er der alt fra design madskåle til fancy halsbånd, seler og legetøj. Butikken her, er langt fra den eneste, der oplever, at kæledyrene, og vel især deres ejere, er gode kunder med penge, der sidder løst. Hvor detailhandlen, altså butikker generelt, har oplevet en omsætningsfremgang på 25 procent de sidste 14 år, så er de registrerede dyrehandler og indkøbscentre til kæledyr oppe på en samlet omsætningsfremgang på hele 100 procent. Også forsikringsselskaber, der sælger forsikringer til kæledyrene, samt dyrlæger, oplever fremgang i forbruget på dyr.

"Lidt forkælet"

Hjemme hos Inger Tanderup har gravhunden Islay da også fået rigtig mange ting. Så mange, at Inger Tanderup i løbet af det første halve år - med udstyr, vacciner og forsikringer - er oppe på en samlet udgift til sin hund på 10.000 kroner.

- Hun er vist lidt forkælet, indrømmer Inger Tanderup.

Magasinet PENGE har i aften mere om de kostbare kæledyr, 21.55 på DR1