Vi er godt rustet til de magre år

Finanskrisen giver den vestlige verden en voldsom økonomisk nedtur. Men danskerne er godt rustet til en række magre år med lavvækst.

Danskerne er godt rustet til en række magre år med lavvækst, siger direktøren i Lønmodtagernes Dyrtidsfond. (Foto: Rasmus Kahlen © DR Bornholm)

Den voldsomme finanskrise vil blive afløst af en økonomisk krise. I bedste fald en recession som i 1970'erne. I værste fald en verdensdepression. Sådan lyder vurderingen fra den danske professor Jakob Brøchner Madsen fra Monash University i Melbourne.

- Det, der sker, er meget forudsigeligt. Der er alt for meget kredit i verden, der er levet over evne i 10 år, og nu skal regningen betales. Finanskrisen vil uundgåeligt blive afløst af en økonomisk krise, som i bedste fald kan blive som recessionen i 1970'erne og i værste fald sprede sig til en verdensdepression, siger Jakob Brøchner Madsen.

- Nogen har sovet i timen

Den danske professor har adskillige gange advaret mod den situation, som den vestlige verden nu står midt i med en bristet boligboble i USA og i kølvandet på den en kreditkrise, der har spredt sig til store dele af den vestlige verden.

- Når tingene går godt, vil folk helst ikke høre på advarslerne. Der var ingen, der kunne se, at det ville gå galt. Men nogen har sovet i timen. Verden har ikke set noget lignende, heller ikke i 1920'erne, siger Jakob Brøchner Madsen.

Han forudser, at boligpriserne vil fortsætte faldet, det vil føre flere tvangsauktioner med sig, lavere økonomisk vækst, stigende ledighed, og det vil igen smitte af på bankerne.

- Det er kæmpe problemer, vi er ude i, og vi har kun set toppen. Bankerne siger udadtil, at de er sikre, men vi ved det ikke. Hvis de er usikre, så skal de nok holde mund, siger Jakob Brøchner Madsen.

LD-direktør: Der er givet for meget kredit

Direktør Jeppe Christiansen fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond er enig i, at der er givet for meget kredit.

- Problemet er enkelt. Der er givet for meget kredit, og vilkårene har været for lempelige i mange år. Men efter min vurdering har vi efterhånden set det værste af finanskrisen. Men den vil uundgåeligt slå over i en økonomisk krise, og den går Danmark heller ikke udenom. Vi får nogle svære år, ikke mindst på boligmarkedet. Det er ikke noget, der lige går væk, siger Jeppe Christiansen.

Danskerne er godt rustet til magre år

I modsætning til andre vestlige lande er Danmark og danskerne godt rustet til nogle magre økonomiske år.

- Man skal huske en ting: De fleste familiers økonomi er ganske god. Danskerne har været fornuftige til at spare op, og generelt er der en pæn friværdi i boligerne. Danske husholdninger er rimeligt velkonsoliderede, siger Jeppe Christiansen.

Og samfundsøkonomien er polstret til at kunne klare nogle magre år.

- Der er meget stort overskud på statens finanser. Danmark har en god økonomi, og vi er mere robuste over for stød og bliver ikke ramt så hårdt som andre lande. Det er meget centralt, siger Jeppe Christiansen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter