Vi holder os fra dyre og hurtige lån

Efter den økonomiske krise er danskerne blevet mere tilbageholdende med at låne penge uden sikkerhed uden om bankerne.

Danskerne er begyndt at optage færre dyre forbrugslån.

De danske forbrugere har igennem den økonomiske krise reduceret deres lån uden om bankerne og realkreditinstitutterne.

Blankolån, det vil sige lån uden sikkerhed, var ellers en yndet finansieringskilde før finanskrisens udbrud, men igennem krisen er det tydeligt at danskerne er blevet mere tilbageholdende med at vælge disse ofte dyre lån.

Det viser en analyse fra Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen

2 mia. færre

Siden udgangen af 2008 er blankolånene således faldet fra at udgøre ca. 11 mia. kr. til i 3. kvartal i år at være nede på ca. 9 mia. kr. - et fald på næsten 18% over de seneste to år.

Modsat ser der ud til at være sket en stabilisering i danskernes kreditter på købe- og kontokort, samt i danskernes lån uden om bankerne men med sikkerhed.

- Faldet i blankolånene er naturlig set i lyset af den økonomiske krise og den større forsigtighed blandt forbrugerne, der ikke længere har konstante friværdistigninger i ryggen som støtte, siger Jes Asmussen.

Sundhedstegn

- Det er således efter vores vurdering et sundhedstegn, at denne finansieringskilde er på retræte. Dog mener vi at det måske er en lille smule mærkeligt, at der ikke har været en større reduktion i disse dyrere kreditter, hvor vi havde set det som værende et signal om fornuft blandt husholdningerne hvis frigivne midler fra det aktuelt meget lave renteniveau var blevet brugt i større grad til at reducere denne dyre låneform.

- Dog er det stadig tilfældet at blankolånene udgør en meget lille andel af de danske husholdningers samlede lån.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk