Vi køber håndværkerhjælp for rekordbeløb

Private bruger håndværkere for næsten 60 mia. kroner om året

Henrik Bastius Kristensen vil gerne have en håndværker til at sætte kælderens vaskerum i stand. I aftenens udgave af Penge går han og Dorte Fals på jagt efter det bedste håndværkertilbud. (Foto: © Christian Michael Hansen, (c) DR)

Henrik og Anne Mette Kristensen skal have lagt fliser på gulvet i vaskekælderen. Og så skal væggene i rummet pudses op. Derfor er de nu på jagt efter en god håndværker til en billig pris.

- Det, vi kigger på nu, er at få vores vaskerum shinet op. Men vi trænger også til at få en ny veranda, og vi har et værelse, vi skal have renoveret, siger Henrik Kristensen.

Familien er ikke ene om at være på håndværkerjagt i øjeblikket. Det fremgår af helt nye tal fra Dansk Byggeri. Brancheorganisationen skønner, at vi sidste år brugte 58,8 mia. kroner på hovedreparationer og vedligeholdelse af de danske hjem.

Det er det største beløb, vi har brugt på håndværkere, siden Dansk Byggeri begyndte at lave statistikken i 1993, forklarer analysechef Andreas Fernstrøm.

- Mange har stigende friværdi i boligen og er derfor ikke så nervøse for fremtiden. Derfor er det nu, de fx. lægger nyt tag på, fordi det er billigt at låne penge i den friværdi, de efterhånden har.

Samtidig er der ved at være meget at reparere og vedligeholde i de tusinder af parcelhuse, der blev bygget i 60erne og 70erne: -De er ved at have en alder, hvor de skal renoveres. Hvis et tag holder 40 år, så er vi tilbage på et tidspunkt i 70erne, hvor der blev bygget mange boliger, lyder forklaringen fra Andreas Fernstrøm.

Spar penge ved flere tilbud

Samtidig med at vi bruger mange penge på håndværkere, er vi også blevet flittigere til at indhente flere tilbud, før vi slår søm i aftalen med en håndværker. Det fortæller Maria Carlsen fra byggeportalen 3byggetilbud, som i 2016 formidlede tilbud på 31.126 byggeopgaver. Til sammenligning var tallet 25.712 i 2015. Tallet i år forventes at ende omkring 35.000.

Og der kan være gode penge at spare ved at spørge mere end en håndværker. Henrik og Anne Mette Kristensen har indhentet 4 tilbud på det arbejde, de skal have lavet i deres vaskekælder. Og det har kunnet svare sig. Prisen svinger nemlig fra 15.000 til 21.500 kroner - for det samme stykke arbejde.

- Prisforskellen er jo relativ markant, hvis vi kigger på tilbuddets totale pris. Jeg er overrasket over, at der kan være sådan en spredning, lyder det fra Henrik Kristensen, som nu har lavet en aftale med den billigste håndværker.

Der er gode råd til, hvordan du får det bedste håndværkertilbud i aften i magasinet Penge, DR1 kl 21:55.