Vi køber oftere ind i udenlandske e-butikker

Vi køber mest ind i netbutikker i Sverige, Tyskland og Storbritannien.

Nethandel betyder ekstra pakketransport (arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sidste år brugte danskerne tilsammen cirka 115 milliarder kroner på e-handel, og en stigende andel af købene sker i udenlandske netbutikker.

I 2017 ventes den såkaldte e-grænsehandel at nå omkring 40 milliarder kroner, hvilket er cirka tre gange mere end den fysiske grænsehandel, skriver Politiken.

I 2012 brugte vi 20 kroner i udenlandske netbutikker for hver 100 kroner brugt på nethandel. I 2017 var andelen steget til 33 kroner, viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.

Vi har traditionelt handlet i Sverige, Tyskland og Storbritannien, men ifølge analysen stormer asiatiske netbutikker frem.

Vores netkøb i udlandet modsvares langtfra af udenlandske forbrugeres køb i Danmark, der i 2017 ventes at lande mellem 5 og 6 milliarder kroner.

Handelsubalancen, som blandt andet skyldes niveauet for moms, lønninger og forbrugerbeskyttelse, betyder mindre omsætning til danske virksomheder, tab af arbejdspladser, butiksdød og færre penge i statskassen. Dertil kommer en del fusk med moms.

- Det bliver svært for den lille butik at overleve, og konkurrencen er ikke fair. Ikke alle udenlandske netbutikker svarer den høje danske moms, og vi kan se, at nogen snyder åbenlyst med moms, siger Lone Rasmussen fra Dansk Erhverv til avisen.