Vi smider mindre skrald ud i krisetider

Forbruget falder under en krise, og det giver mindre affald, fastslår Miljøministeriet. Rapport viser dog, at vi smider langt mere skrald ud end for 15 år siden.

(© Colourbox)

Midt i dystre prognoser om, at den økonomiske krise vil fortsætte ind i 2012, kan vi glæde os over en enkelt ting:

Krisen giver mindre affald. Når vi forbruger mindre, har det nemlig den positive effekt, at vi smider mindre emballage, byggeaffald og andet skrald ud.

Det fastslår Miljøministeriet på baggrund af en ny rapport, der konkluderer, at der fra 2008 til 2009 var et fald på 16 procent i mængden af storskrald og et markant fald i affald fra industrien og byggeriet.

Vi skal ha' mindre skrald

De mindre affaldsbunker vækker glæde hos miljøminister, Ida Auken, der dog understreger, at bunkerne skal blive endnu mindre.

- Vi kan se i affaldsstatistikken, at der på grund af den økonomiske krise bliver produceret mindre skrald, men derfor må vi ikke tro, at opgaven med at mindske danskernes affaldsbunker er løst. Vi skal fortsætte arbejdet med at begrænse mængderne af emballage og skrald mest muligt, skriver hun i en pressemeddelelse.

Kommunerne er i mål

Samtidig giver ministeren ros til kommunerne. Der er en målsætning om, at i 2012 skal kommunerne genanvende 65 procent af det danske skrald, men det mål blev allerede passeret i 2009, hvor 69 procent blev genbrugt.

- Det er et rigtig flot resultat. Nu gælder det om, at kommunerne i fremtiden holder samme, flotte niveau. Og står det til mig, skal vi endnu højere op, siger Ida Auken.

Det burde kunne lade sig gøre. I hvert fald har affaldsproduktionen været væsentlig lavere i Danmark, end den var i 2009, hvor produktionen sidst blev målt.

Den nye rapport fra Miljøministeriet viser, at den samlede mængde affald er steget med 25 procent fra 1994 og frem til 2009.

Facebook
Twitter