Vi spiser mere udenlandsk mad

Australsk oksekød, fransk ost og vindruer fra Sydafrika. Danskerne vælger i stigende grad udenlandske fødevarer frem for danske, når de køber ind. En madekspert siger, at det er en fordel - det øger konkurrencen og giver bedre og billigere mad.

Mælken er tysk, æblerne chilenske og kyllingen fransk.

Siden år 2000 er importen af udenlandske fødevarer til Danmarksteget kraftigt.

For eksempel er importen af svinekød steget 25 procent fra 2001til 2003, og importen af franske oste er steget 44 procent over deseneste fem år. Det skriver Politiken.

Hos Danish Crown følger man udviklingen nøje.

- Vi har den ulempe, at det er dyrere at producere her i Danmarkend mange andre steder i udlandet. Derfor må vi være bedre på andreområder. Enten skal vi være mere effektive eller bedre til atsælge, siger direktør i Danish Crowns svinekødsdivision Jens HavenChristiansen.

Kilde:Politiken

Salget afoksekød fra udlandet er steget med 16% på to år.

Salget afudenlandsk svinekød er gået fra 33.000 tons i 2001, til 46.000 tonsi 2003. En stigning på 39%.

Ca. 25% afalt smør der bliver solgt i Danmark, kommer fra udlandet. I 1999var det 7%.

4% af altsolgt mælk i Danmark kommer fra udlandet. I 2002 var det1%.Udenlandsk mad

Bedre og billigere mad

Men forbrugerne skal ikke være kede af det - for faktisk blivermaden både billigere og bedre, på grund af den øgede konkurrence,lyder det fra Det Gastronomiske Akademi.

- Min impulsive reaktion er begejstring. Den danskefødevareindustri har haft en trist udvikling i mange år. Den harikke haft evnen og viljen til at forny sig og udvikle dekvalitetstilbud, som forbrugerne har krav på, siger ClausTingstrøm, der er præsident for akademiet.

Han mener, at vores madvarer har været af en alt for dårligkvalitet.

- Så det er godt, at de nu straffes både ovenfra på kvalitet ognedefra på pris. Nu bliver de tvunget til at tage sig sammen, sigerhan.

DR Erhverv - deseneste nyheder om penge, økonomi og erhverv, når det passerdig.Lyther

Facebook
Twitter