Vi veksler velgørenhed til skattefradrag

Vi elsker at give til velgørenhed – og vi elsker at trække det fra i skat.

Du kan trække op til 14.800 kroner fra om året i skat.

Når du giver penge til verdens fattige eller syge, så kan du i løbet af et år trække op til 14.800 kroner givet til velgørenhed fra i skat. Det er noget, som hundredetusindevis af borgere benytter sig af.

- Så træffer man først og fremmest beslutningen om, at man selv vil bidrage. Men indirekte får man jo hele samfundet til at bidrage, fordi man får skattefradraget, siger Doris Erlandsen, som er partner og ekspert i personskat i revisionsfirmaet Deloitte.

Magasinet Penge har bedt Skat skaffe tal for, hvor mange af vores velgørenhedskroner, som staten dermed bidrager med.

Chokerende beløb

Skat oplyser til magasinet Penge, at over 600.000 privatpersoner sidste år tilsammen trak over 1,3 milliarder kroner givet som pengegaver og løbende bidrag til velgørenhed fra i skat. - Så staten betaler faktisk 417 millioner kroner ud af de her 1,3 milliarder, siger Doris Erlandsen, der har regnet på tallene.

- De almindelige selvangivelser jeg er med til at lave, der er det mest almindeligt med et fradrag på 1500 eller 3000 kroner, så at det bliver sådan et stort beløb i sidste ende, det var lidt chokerende, siger hun.

Private får fradraget på godt 30 procent af velgørenhedspengene, hvis de opgiver cpr-nummer til den organisation, som de giver penge til. Derfor er der ingen tvivl om, hvor meget private giver.

Mangler tal for virksomheders fradrag

Derimod er det mere uklart, hvad virksomheder trækker fra på velgørenhedskontoen.

- Der er ingen, der kan oplyse os de tal. Og når vi gennemgår regnskaber, så kan de ligge forskellige steder, og det kan man simpelthen ikke finde et samlet tal på, siger Doris Erlandsen.

Britt Normann Helligsøe er direktør og medejer af Modul Foto, som blandt andet leverer skolefotografier. Hun giver hvert år penge til Danmarks Indsamling på firmaets vegne. Penge, som bliver trukket fra i skatteregnskabet.

- Det kan godt være, vi ikke havde givet 17.000 sidst, hvis det ikke kunne trækkes fra. Men jeg vil ikke sige: det havde vi i hvert fald ikke! For det er jeg faktisk ikke sikker på, siger Britt Normann Helligsøe.

Staten kommer dermed til at betale 4165 kroner af de 17.000 kroner, som hun valgte at lade Modul Foto give til Danmarks Indsamling i februar.

- Man kan sige, at lige præcis når fællesskabet bidrager der, så bidrager det da i hvert fald til noget fornuftigt, smiler Britt Normann Helligsøe.Se mere i magasinet Penge kl. 21:55 på DR1.

Facebook
Twitter