Videnskabeligt bevist: Powerpoint dur ikke

Australske forskere kalder powerpoint-præsentationer en katastrofe. For tilhørerne opfatter faktisk mindre, hvis de får budskabet i både tale og tekst samtidig.

At sige det samme, som man skriver i sin powerpoint-præsentation er en rigtig dårlig idé, siger forskere. For tilhørerne fatter faktisk mindre. (Foto: Stock xchng © Stock xchng)

Er du ved at falde i søvn, når du sidder til et powerpoint-foredrag? Hvis ja, så er der faktisk nu en videnskabelig forklaring.

Australske forskere ved New South Wales University har nemlig ved studier af menneskets korttidshukommelse fundet ud af, at man faktisk bliver dårligere til at opfatte information, hvis budskabet både bliver givet i tekst og tale samtidig.

Faktisk forstår og husker hjernen bedre, hvis den får tale og tekst hver for sig.

Professor John Sweller fra New South Wales University står bag forskningen, som han kalder ”kognitiv belastningsteori”.

Powerpoint er en katastrofe

- Brugen af Powerpoint-præsentationer har været en katastrofe. Man bør forkaste det, siger han til netavisen Sydney Morning Herald.

Man kan dog bruge Powerpoint på en god måde - hvis man lader være med at sige det samme i tale og tekst på en gang.

- Det er effektivt at tale foran en graf, fordi den præsenterer information i et andet format. Men det er ikke effektivt at sige de samme ord, som er skrevet ned, fordi det belaster bevidstheden for meget og begrænser evenen til at forstå, det som bliver præsenteret, siger John Sweller.

Microsofts Powerpoint bliver brugt til de fleste præsentationer, både i erhvervslivet og til undervisningsbrug.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter