VIDEO Eksportaftale med Kina kan hive milliarder til Danmark

Fire politikere er med på Dronningens statsbesøg i Kina, hvor de har startet forhandlinger om en eksportaftale, der kan hive milliarder til Danmark.

Når fire ministre er med regentparret på statsbesøg i Kina er det ikke kun som pynt. Deres opgave er at hive aftaler hjem, og det betyder milliarder for dansk eksport.

Og der vil helt sikkert blive lukket aftaler under statsbesøget på både politisk og erhvervsmæssigt plan, fortæller Ditte Haue, DR's journalist i Beijing.

- Danmark prøver på det her statsbesøg at få lov til at underskrive en aftale om, at Danmark bliver det første land i verden, der må sælge forarbejdet kød til Kina.

- Og hvis den aftale igennem, så vil erhvervslivet rykke ind med deres produkter, og så er det, eksporten ruller - og forhåbentlig ruller milliarderne også ind, siger Ditte Haue.

De fire ministre er Dan Jørgensen, Martin Lidegaard, Sofie Carsten Nielsen og Mogens Jensen.Statsbesøg handler også om at knytte bånd

Første gang Dronningen besøgte Kina i 1979 havde hun følgeskab af 16 virksomheder. I dag er det tal oppe på 115. Over perioden på 35 år er samhandlen steget fra 300 millioner til 107 milliarder kroner.

Statsbesøget handler dog om mere end eksport og milliarder.

- Det handler også om, at man knytter bånd mellem to lande, og båndet mellem Danmark og Kina er stærkt i forvejen. Det skyldes, at Danmark var et af de første vestlige lande i verden, der anerkendte folkerepublikken i 1950, fortæller Ditte Haue fra Beijing.

Se indslaget fra statsbesøget i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter