VIDEO Hjemsendt skattechef: Jeg synes, skatteministeren bløder op

DR Nyheder fulgte en hjemsendt skattedirektør til samråd om udbytteskattesagen i dag.

I ni måneder har tre topfolk i Skat været hjemsendt på grund af den verserende sag om svindel med udbytteskat for mindst 9,1 milliarder kroner.

En af dem er Richard Hanlov, der er underdirektør i Skat.

I ni måneder har han gået og ventet på at få at vide, hvorfor han er blevet hjemsendt, hvilket ansvar han har haft for den fejlagtige tilbagebetaling af udbytteskat, og hvorvidt han skal sigtes for pligtforsømmelse.

- Det har været rædselsfuldt. Jeg havde en arbejdsdag på mellem 14 og 15 timer i døgnet. At gå fra det til nul, det var et kæmpe chok for mig. Men også fordi jeg ikke vidste noget som helst om det, så går man i chok, siger Richard Hanlov.

Han er taget ind til Christiansborg, hvor der i dag har været åbent samråd om skattesagen og de tre hjemsendte chefer i Skat.

- Jeg glæder mig. Nu har jeg gået hjemme på niende måned og forgæves eftersøgt, hvad jeg er blevet sendt hjem for, og det bliver behandlet på samrådet i dag. Så jeg glæder mig sådan set til at se, hvad der bliver stillet af spørgsmål, siger Richard Hanlov til DR Nyheder, som han møder ved indgangen til Christiansborg.

Richard Hanlov (t.v.) over for skatteminister Karsten Lauritzen (V) kort før samrådet går i gang.

Hanlov har været ansat i Skat i 12 år, og kom inden da fra en stilling som embedsmand i Finansministeriet. I disse uger mødes han med Skat, hvor han mails bliver gennemgået på storskærm.

- Jeg er selv enormt usikker på, hvad mit ansvar var. Jeg kan slet ikke genkende mig selv i udbytteskattesagen, det skal jeg være den første til at sige. Der sidder så en masse og prøver at finde ud af, hvad bevæggrunden var for at sende mig hjem. Men jeg sidder stadig efter ni måneder med en følelse af, at jeg ikke ved noget, siger han.

På samrådet oplyser Karsten Lauritzen, at han mener, de rigtige direktører er sendt hjem.

- Det er fortsat min holdning, at det var den rigtige beslutning, at Skat i efteråret valgte at hjemsende en række chefer. Der kan ikke herske tvivl om, at det i en alvorlig sag som denne er nødvendigt at vurdere, om der er behov for at placere et tjenstligt ansvar, siger han.

- Skat har oplyst, at de i øjeblikket er bistået af kammeradvokaten og afdækker sagens faktiske grundlag med henblik på at afklare, hvad der videre skal ske. I den forbindelse gennemgås et omfattende materiale, og skat forventer først at være færdige i løbet af sommeren, siger Karsten Lauritzen.

Richard Hanlov er glad for, han mødte op til samrådet:

- Jeg synes, der var en opblødning i forhold til tidligere, fordi ministeren ikke kategorisk sagde, at det var de rigtige hjemsendte direktører, siger Richard Hanlov.

Til efteråret skal der efter planerne sættes gang i et tjenstligt forhør af de hjemsendte chefer.

- Nu har jeg gået hjemme rigtigt længe, og det er jeg enormt træt af. Jeg vil gerne videre med mit liv og min karriere, og det kommer jeg ikke, så længe jeg har det her hængende over hovedet, siger han.

Skat ønsker ikke at kommentere den verserende sag mod Richard Hanlov.

De hjemsendte direktører:

  • I alt er fire ledende medarbejdere hos Skat blevet hjemsendt i forbindelse med sagen om fejlagtig tilbagebetaling af udbytteskat og det forfejlede elektroniske inddrivelsessystem, efi. De hjemsendte direktører er:

  • Direktør for Inddrivelse, to underdirektører og en personaleleder.