VIDEO Riget sænker lyset om natten og hjælper nattevagterne

Nattevagter møder hver aften på Rigshospitalet, og på nogle afdelinger har de glæde af dynamisk lys, der følger det naturlige lys udenfor.

Nyheden om, at ti år med skiftende arbejdstider ælder hjernen med ekstra seks et halvt år, sætter tanker i gang hos sygeplejerske Louise Kure, der i flere år har haft nattevagt på Rigshospitalet.

Konklusionen stammer fra et britisk og fransk universitet, og årsagen til, at natarbejde ælder hjenen mere end et job med almindelig arbejdstid, er, at det biologiske ur bliver slået i stykker.

Louise Kure oplever, at hun kan glemme aftaler, føler sig træt og har svært ved at overskue ting.

Enorm lysfølsom efter nattevagt

- Man kan ikke komme uden om nattevagter, så det gælder om at mindske generne ved nattearbejde, siger sygeplejersken, som også er arbejdsmiljørepræsentant og sidder i Region Hovedstadens øverste samarbejdsudvalg.

- Dynamisk lys hjælper mig rigtig meget. Normalt er jeg nødt til at tage solbriller med på arbejde om aftenen, fordi jeg er enormt lysfølsom efter en nattevagt. Det er slet ikke så slemt efter nattevagt på en afdeling med dynamisk lys, siger hun.

Dynamisk lys følger og simulerer lyset udenfor, og det virker mere naturligt end kunstigt lys. Om dagen er lyset lidt blåt og skarpt, mens det bliver svagere og mere rødligt efterhånden som aftenen og natten skrider frem. Lyset styres elektronisk, men det kan også styres manuelt med en fjernbetjening.

Kroppen er ikke så stresset

- Det er meget mere behageligt. Det giver større ro i kroppen, der ikke er så stresset, som den kan være. Flere af mine kolleger oplever også, at øjnene er mindre røde, når de går hjem, siger Louise Kure.

Råd: Tag imod undersøgelse

Hun føler også, at øjnene slapper mere af, at hun har lettere ved at sove, når hun kommer hjem, og at vagtskift bliver lettere.

For at lette nattevagterne prøver man på Rigshospitalet også at give mulighed for en powernap, man ser på, hvilke opgaver, der skal løses om natten, og så prøver man at undgå mere end to nattevagter i træk.

Louise Kure opfordrer desuden sine kolleger til at tage imod den lovpligtige helbredsundersøgelse, som ikke så mange endnu benytter sig af.

Se hvordan Louise Kure håndterer nattearbejdet på Rigshospitalet i video i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk