Vikinger skal erobre turister

De gamle vikinger bliver intetanende hevet frem som reklamesøjler for Danmark. De skal fremme turismen i landet, fordi deres hærgen og plyndren er kendt i hele verden

Danmark skal være et vikingeland.

Derfor har turistorganisationen VisitDenmark sammen med en række attraktioner og turistselskaber udarbejdet et landsdækkende vikingeprojekt for 2013 og årene frem med et samlet budget på 29 millioner kroner, skriver Frederiksborg Amts Avis, lørdag.

Udnytte kendskab til vikinger

- Vi kan se, at vikingerne er kendt rundt i verden, og det vil vi udnytte. Derfor vil vi skabe en fortælling om de spor, vikingerne har efterladt sig i det danske samfund og landskab, siger Eva Thybo, der leder projektet hos VisitDenmark.

Turisterne skal blandt andet lære om gammel nordisk mad, vikingesmykker og -kunst, fremgår det af de forslag, VisitDenmark har samlet i en ansøgning til Erhvervs- og Byggestyrelsens konkurrenceudsatspulje (KUP-midlerne).

- Det skal øge omsætningen og væksten og også øge beskæftigelsen på lokalt plan. Kvaliteten og oplevelserne skal være på et højt niveau og tilpasset på internationale sprog. På den måde vil vi også strække sæsonen og forandre noget sæsonarbejde til helårsarbejde, siger Eva Thybo.

Internationale instruktører til Vikingespil

Blandt attraktionerne er Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Sagnlandet Lejre og Frederikssund Vikingespil.

- Vi vil udvide vikingespillet og løfte kvaliteten af spillene. Det kunne for eksempel være med internationale instruktører, gæstespillere, udvide vikingedysten og måske gøre den til en landsturnering. Man kunne også forestille sig, at gæster fra Vikingeskibsmuseet kunne tage op ad fjorden og se vikingespillet om aftenen, siger Peter Bo Andersen, direktør for Frederikssund Erhverv.

Afgørelse inden sommerferien

Der var frist for ansøgninger til KUP-midlerne 16. januar, og der bliver truffet en afgørelse inden sommerferien.

Det er første gang, at Erhvervs- og Byggestyrelsen uddeler KUP-midlerne til projekter om turisme.