Viktor mistede læreplads og kæmper for at få en ny: 'Det er farligt at ansætte nye mennesker lige nu'

19-årige Viktor Kamstrup er en af de mange, som lige nu står uden læreplads på grund af coronakrisen.

19-årige Viktor Kamstrup stoppede på sin tidligere arbejdsplads kort før coronakrisen brød ud. Nu har han i lighed med andre unge svært ved at finde en ny lærlingeplads.

Det var det værst tænkelige tidspunkt.

Cirka halvanden uge før coronakrisen brød ud, fik 19-årige Viktor Kamstrup en besked fra sin mester i elektrikerfirmaet.

De havde ikke råd til at forlænge hans lærlingekontrakt, og derfor måtte han atter engang ud og finde en ny arbejdsplads.

Men så kom coronakrisen, og det har gjort det nærmest umuligt for den unge amagerkaner at komme tilbage som lærling.

- De forsøger at være så søde og rare som muligt, men de fleste af dem er afvisende i døren. Jeg har indtil nu modtaget ét svar ud af 18 ansøgninger, siger

Hvad får du af begrundelse?

- Coronavirus. Det er også farligt at ansætte nye mennesker lige nu, tænker jeg.

Viktor Kamstrup er ikke den eneste, som har særdeles svært ved at finde en læreplads.

Mellem 12. marts og 29. april har lige under 1.500 fået en læreplads. Det er mere end en halvering sammenlignet med samme periode sidste år. Det viser en sammentælling, Dansk El-Forbund har foretaget.

'Ser meget slemt ud'

Det får alarmklokkerne til at ringe hos fagbevægelsen.

- Det ser meget slemt ud, og jeg er bange for, at vi kommer til at miste en hel ungdomsårgang af

faglærte
. Det vil gøre, at vi vil mangle dem om fire år som faglært
arbejdskraft
, siger Benny Yssing, der er næstformand hos Dansk El-Forbund.

Fagbevægelsen, arbejdsgiverne og regeringen skal senere i dag diskutere problemet i Finansministeriet. Og her har fagbevægelsen et konkret forslag med.

De mener nemlig, at man bør bruge en del af de 4,6 milliarder kroner, som ligger i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, til at skaffe de unge på

erhvervsuddannelserne
en lærlinge- eller praktikplads.

Det er en fond, som virksomhederne indbetaler til, hvis de har ansat faglært

arbejdskraft
.

Pengene fra fonden skal bruges til at betale lærlingelønninger og dække virksomhedernes

udgifter
, lyder det fra Dansk El-Forbund.

- Hvis vi ikke gør noget, så tror jeg, at de unge mennesker vil steppe med fødderne og så finde nogle andre steder i stedet for at vente på, at der kommer en læreplads. De vil blive fortvivlede og lede efter andre muligheder, og dermed vil vi miste muligheden for at få dem ind, siger Benny Yssing.

Arbejdsgiverne: Giv pengene til virksomhederne

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er man også villig til at tage penge fra fonden.

Arbejdsgiverne mener dog, at pengene skal føres tilbage til de enkelte virksomheder, så de kan øge deres likviditet og komme igennem krisen.

- Det handler om, at der skal være medarbejdere og indtjening i virksomhederne, før man overvejer, om man skal tage lærlinge, lyder det fra uddannelses- og integrationschef Jannick Bay.

Han fortæller, at det ikke er overraskende, at antallet af praktikpladser falder lige nu.

- Mange virksomheder er presset helt i knæ på grund af coronakrisen, og mange virksomheder prøver simpelthen at få hverdagen til at hænge sammen dag for dag.

Tilbage på Amager er 19-årige Viktor Kamstrup lige nu tvunget til at fortsætte sin uddannelse på Skolepraktikcentret i Ballerup.

Og det er bestemt ikke med hans gode vilje.

- For nogle er det sikkert udmærket, men for mig er det ikke optimalt. Jeg vil gerne ud i en virksomhed og have kundekontakten og stå tidligt op og sætte mig ud i varevognen. Jeg vil have hele oplevelsen. Det er det, der gør, at jeg elsker min uddannelse, siger Viktor Kamstrup.

Facebook
Twitter