Vil du selv bruge pensionspengene på kul? Ja, nej og tjah på Christiansborg

DR Nyheder har spurgt klimaordførerne, om de selv ville stemme nej til at investere deres egen pensionsopsparingen i kul-selskaber.

Kul på pensionen - eller ej? De danske klimaordførere er uenige om, deres pensionspenge skal bruges til investeringer i kulbranchen. (Foto: 'South Gobi Resources' © Scanpix)

Til daglig arbejder de med klimapolitik i Folketinget. Men hvordan ville partiernes klimaordførerne stemme hvis det handlede om at investerer deres egne private pensionspenge i kul, olie og gas?

Vi har stillet de syv ordførere de samme spørgsmål, som medlemmer i flere pensionskasser har taget stilling til.

De radikales Andreas Steenberg, Enhedslistens Per Clausen og SF's Steen Gade stemmer ja til at droppe investeringer i kul, mens socialdemokraternes Jens Joel har et lidt mere forbeholdent tjah.

- Langsigtede investeringer i kulselskaber ville jeg ikke støtte. Men det kan ikke udelukkes, at der er fornuftige investeringer, som på lidt kortere sigt sikrer en mere miljøvenlig og moderne brug af kul, som erstatning for gammeldags metoder, siger Jens Joel.

Blå blok: OK til kul

De borgelige partiers klimaordførerer, ville stemme imod at tage kulinvesteringer ud af deres pensionsopsparingen på nuværende tidspunkt. Venstres Lars Chr. Lilleholt forklarer sit nej sådan her.

- Verden kommer til at bruge kul i mange år, derfor vil det kunne være fornuftigt at investere i kulværker med høj energieffektiv og lav miljøbelastning til erstatning for værker med lav energieffektivitet og lav miljøbelastning.

De konservatives klimaordfører Mike Legarth vil også stemme nej, men hans begrundelse er at den afgørelse bør træffes af investeringseksperterne i pensionskassen.

- Jeg vil ikke blande mig i, hvordan bestyrelsen og ledelsen i pensionsselskaber investerer mine penge. De har pligt til, at få mest muligt ud af pengene til gavn for os, når vi i fremtiden bliver pensionister, siger Mike Legarth.

Uenighed om grøn fremtid

Der er bred enighed om, at der er en grøn omstilling på vej, men klimaordførerne er til gengæld helt uenige om, hvornår den kommer. Derfor er de heller ikke enige om, hvornår det bliver en dårlig invstering at have sine pensionspenge anbragt i olie- og gasselskaber.

- Jeg tror ikke på, at den grønne omstilling kommer til at forløbe så hurtigt, som mange godt kan lide at forestille sig. Derfor vil der mange år endnu være brug for fossile brændsler, så det er en god investering, mener Mikkel Dencker fra Dansk Folkeparti.

Og Liberal Alliances Villum Christensen har heller ikke fidus til, at omstillingen til grøn energi er lige om hjørnet.

- Jeg tror ikke på, at nogle vil være i stand til at sige noget om, hvorvidt den ene eller den anden teknologi er billigst om eksempelvis 15 år. Så investeringer i olieselskaberne er en god ide, så længe, at der er en efterspørgsel, som de kan få et fornuftigt overskud på, siger han

Tro, håb og radikal

De radikales klimaordfører Andreas Steenberg tror, at aktier i olie- og gasproduktion om 15 år vil blive mindre værd, fordi politikere kloden rundt retter ind efter anbefalinger fra FN's Klimapanel, og begrænser brugen af fossile brændstoffer.

- Jeg tror og håber at det går den vej. Internationalt bliver der større og større fokus på alternativer og på at få skåret ned for de fossile brændsler, siger Andreas Steenberg.

Partiet Alternativets Uffe Elbæk er sikker på, at den grønne omstilling er i gang.

- Vi har som konkret forslag, at pensionsselskaberne skal droppe alle investeringer i sort energi, så selvfølgelig ville jeg selv stemme imod investeringer i sort energi. Den grønne omstilling kommer, og Christiansborg sover i timen - faktisk går både erhvervsliv og borgerne jo i høj grad forrest for tiden, siger Uffe Elbæk.