Vil du undgå skattesmæk? Her er fem råd til at tackle forskudsopgørelsen

Husk fradragene, når du går din forskudsopgørelse igennem, lyder opfordring.

(Arkivfoto). Forskudsopgørelserne vil ligge klar i løbet af natten, oplyser Skattestyrelsen. (Foto: Jonas Vandall Ørtvig © Scanpix)

Over midnat ligger forskudsopgørelserne klar på skattemyndighedernes hjemmeside. Og selvom de fleste indberetninger sker automatisk, er der er god grund til at gå skattemappen grundigt igennem.

Alle, der ikke betaler den korrekte skat, får nemlig smæk.

- I år skulle 800.000 borgere betale en restskat på gennemsnitlige 4.500 kroner. Det er ærgerlige penge at skulle betale. Derfor opfordrer vi alle til tjekke deres forskudsopgørelse, lyder det fra underdirektør i Skattestyrelsen Karoline Klaksvig.

Ifølge chefkonsulent og skatteekspert i revisionsfirmaet BDO Henning Boye Hansen bør du først og fremmest sikre, at din løn er indberettet korrekt, men der er også andre ting, der kan være altafgørende for, om det ender med røde eller sorte tal på årsopgørelsen:

- Hvis du er forskudsregistreret med for store fradrag, som du ikke er berettiget til, så bliver det til restskat på forskudsopgørelsen, lyder det fra Henning Boye Hansen.

Her er skatteekspertens råd til fem ting, du skal tjekke på din forskudsopgørelse:

1

Lønindkomst

- Tjener du under 31.300 kroner om måneden skal du helst sætte indkomsten lidt for lavt, hvis du gerne vil undgå restskat. Tjener du så meget, at du betaler topskat, er det bedst at sætte den lidt for højt.

2

Lejeindtægter

- Regner du med at leje din bolig, dit sommerhus eller din bil ud i så stort et omfang, at du skal betale skat af overskuddet, er det en god ide at forskudsregistrere det forventede overskud. Ellers skal du betale restskat.

3

Fradrag for kørsel

- Hvis du har skiftet adresse eller fået nyt job, så afstanden mellem hjem og arbejde har ændret sig, bør du tjekke dit kørselsfradrag (befordringsfradrag, red.). Står det 10.000 kroner for højt, får du en restskat på lige over 2.500 kroner.

4

Renter af boliglån

- Har du omlagt dit realkreditlån, skal du tjekke, at dit rentefradrag står med det rigtige beløb på forskudsopgørelsen. Står det 10.000 kroner for højt, kan det koste dig en restskat på omkring 3.600 kroner.

5

Gæld til det offentlige

- Har du gæld til det offentlige, som du betaler af på, har du ret til rentefradrag, men du skal selv sætte beløbet på forskudsopgørelsen. Fradraget for renterne på gælden til det offentlige indberettes ikke automatisk.