Vild internethær vender op og ned på Wall Street og påfører nedtursspekulanter et kæmpe tab

- Spænd sikkerhedsselen, lød det fra brugere af det sociale medie Reddit, før der udbrød kaos på Wall Street.

Ingen troede på butikskæden Gamestop. Det var lige indtil at småinvestorer fra reddit begyndte at investere.

Over de seneste dage har der udspillet sig en af de mest opsigtsvækkende, bizarre og på alle måder usædvanlige hændelser i det amerikanske børscentrum Wall Street, der har fået investorer, markedsanalytikere og aktiekendere til at måbe.

- Jeg har set finanskriser, oliebobler, Irakkrig, dot.com-bobler og oliepriser, der flyver op og ned. Det her er med længder, det vildeste, jeg nogensinde har set, siger investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

For hvem havde lige regnet med, at brugere fra det sociale debatmedie Reddit i samlet flok alle købte ind af den samme nødlidende aktie? Og hvorfor?

Det er brugere i et underforum på Reddit ved navn /r/wallstreetbets, der i de seneste uger har masseopkøbt aktier i spilkæden Gamestop.

Kæden, der primært lever af at sælge konsolspil i fysiske butikker, har haft seriøst svært ved at tjene penge.

Mange kender måske butikkerne, som også har været at finde i danske storcentre - lige indtil sidste år, hvor de blev lukket ned.

Det afspejlede sig i aktien, der blev anset som nødlidende og måske endda også lidt overset.

De seneste uger har de mange brugere investeret så kraftigt i Gamestop-aktien, at prisen er fløjet i vejret.

Hvor aktieprisen sidste år var på omkring 2,5 dollar, lyder den nu på 350 dollars ved den amerikanske børs' lukning i går.

Det giver pludseligt selskabet en værdi med mere end 24 milliarder dollar. Det svarer til 147 milliarder kroner.

Den store stigning i aktieprisen har dog intet med almindelig markedslogik at gøre, siger DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

- Det er en voldsom stigning, som intet har at gøre med den skrantende Gamestop-forretning. Det er drevet af tusinder af små-investorer, som har besluttet sig for at skabe en efterspørgsel, der ikke har noget at gøre med de sædvanlige grunde til at købe en aktie.

Flere gange i løbet af den forgangne uge har handel med Gamestop-aktien været suspenderet på grund af store svingninger i aktieprisen.

- Det er som en ulveflok, som jagter det svageste bytte, siger chefstrateg Steve Sosnick hos Interactive Brokers til Financial Times.

Den kendte investor Michael Burry, som tjente en formue på at forudse finanskrisen i 2008, har også langet ud mod hobby-investorerne i en nu slettet Twitter-besked.

- Det, som sker nu, bør få juridiske og regulatoriske konsekvenser. Det er unaturligt, galskab og direkte farligt, skrev Burry, som nogen måske kender portrætteret i den oscar-nominerede film "The Big Short".

En magtkamp mellem Wall Street og småinvestorerne

Et af de helt store spørgsmål til sagen har selvfølgeligt været det simple: Hvorfor gør de det?

Når aktier stiger i pris, så kan investorerne tjene penge. Så simpelt kan det lyde.

Og når en aktie som Gamestop stiger eksplosivt, så er gevinsten tilsvarende. Og der er ingen tvivl om, at nogle er hoppet med på vognen netop for at tjene penge, lyder det fra Per Hansen fra Nordnet.

- Først og fremmest, så er der grænser for, hvor meget man vil betale for at være med til en fest, og dem som er med til det her, er her for at tjene penge på det. Sådan er det, siger han.

Men penge er ikke det eneste motiv, der bliver gransket i. Mange af forummets brugere skriver nemlig selv, at de har en mere ideologisk tilgang til investeringen. De vil have de såkaldte hedgefonde ned med nakken.

- De samme rige personer, som var skyld i finanskrisen i 2007/08 er stadig ved magten og bliver ved med at manipulere markederne for at blive endnu rigere. Vi tager bare vores andel tilbage, skrev en bruger ifølge AP, mens en anden skrev:

- Hej mor, jeg kan ikke komme til middag. Jeg er i gang med at køre en milliardrig hedgefond i sænk med drengene, skrev en anden.

De to hedgefonde Melvin Capital og Citron Research har nemlig begge satset milliardbeløb mod Gamestop-aktien ved hjælp af en metode kaldet shorting.

Det betyder kort sagt, at investorerne satser på aktiens nedtur. Hvis aktieprisen falder, får de en gevinst, mens det koster knaster, hvis prisen stiger.

Og de to hedgefonde har i den grad fået ørerne i maskinen.

Melvin Capital har trukket sig fra sin short-position - altså solgt ud. Prisen er svær at angive, men ifølge det amerikanske erhvervsmedie CNBC, har hedgefonden fået tilført omkring 18 milliarder kroner for at styrke sin økonomi.

Hvad det egentlige motiv er, kan være svært at blive klog på. Det er nemlig både lidt af det ene og det andet, siger DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

- Der er udbrudt spekulationskrig mellem små-investorer og de store Wall Street-fonde. For nogle har købet af aktier i Gamestop handlet om at få lov til at være med i stormen mod den etablerede investeringsindustri. For andre har det bare handlet om at ride med på stigninger og se, om der skulle være penge at tjene. Det er en besynderlig blanding af investor-aktivisme og buldrende casino-økonomi i én stor pærevælling.

- Førstegangkøber her med 25 aktier. Jeg har ingen anelse om, hvad en kort aktie er, men jeg har læst et sted, at I fucker med Wall Steet. Det hjælper at købe flere aktier, ikke? Regn med mig. Ikke alle, der har købt Gamestop-aktien, er den typisk investor. (Foto: screendump)

På Reddit har flere brugere jublet over hedgefondenes problemer.

- Mit liv har været noget lort på det seneste. Jeg har været udkørt og stresset. At genere hegdefond-svinene har været det sjoveste, jeg har prøvet i lang tid, skrev en bruger i går, mens en anden skrev.

- Det er en smuk ting, når en flok tabere som os, kan udføre noget så fantastisk.

Ifølge analysebureauet S3 Partners, har de investorer, som har spekuleret mod Gamestop-aktien tabt fem milliarder dollars i 2021, svarende til godt 30 milliarder kroner.

I en tid, hvor langt de fleste videospil hentes ned fra nettet, er det en dårlig forretning af drive videospilsbutikker. Alligevel er GameStops aktie verdens måske mest hypede en af slagsen. (Foto: TANNEN MAURY © Scanpix)

Trenden spreder sig

Blandt de professionelle investorer har man forsat ikke megen tiltro til Gamestop-aktien.

Særligt fordi, at Gamestop som virksomhed ikke rigtigt lykkes med at tjene penge. Med en omsætning på omkring 6,5 milliarder dollars og et dundrende millionunderskud, mener de fleste analytikere, at der er svært at forsvare en markedsværdi på 22 milliarder dollars.

Men den rationelle handling findes dog ikke på Wallstreetbets.

Her sværger flere brugere, at de vil fortsætte med at holde fast i aktien. Flere forventer at se aktien stige i dag igen.

En anden ting, der er ved at ske i øjeblikket er, at samme type investeringer som Gamestop lige nu spreder sig over hele verden.

Flere reddit-brugere er allerede begyndt at købe op i biografkæden AMC (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

På Reddit spekulerer brugerne i øjeblikket i at investere i den amerikanske biografkæde AMC. En aktie, som mange professionelle investorer har spekuleret imod.

Men også internationalt er småinvestorer nu begyndt at investere i samme typer aktier.

I Amsterdam, Tokyo, og Sydney er selskaber, som der er blevet spekuleret imod, fløjet mod højderne på børserne.

Og i den mere løjerlige del af aktiemarkedet steg mineselskabet 'GME resources' kortvarigt med 60 procent. Tilsyneladende fordi, at aktien har samme forkortelse som Gamestop, nemlig GME, skriver erhvervsmediet Bloomberg.