Vild vækst i Ørsted giver staten gevinst på 80 milliarder: Bringer Danmark i plus

Væksten i Ørsted har været så enorm , at den har kunnet finansiere Forsvaret de seneste tre år.

Siden børsnoteringen i 2016 har den danske stat tjent 80,7 milliarder kroner på investeringen i Ørsted. (Foto: Phil noble © Scanpix)

Den voldsomme værdistigning i vindmøllegiganten Ørsted skæpper godt i den danske stats husholdning.

Ørsted har været igennem en vild vækst, siden selskabet, det tidligere Dong, blev børsnoteret for tre år siden.

I dag er Ørsted 265,7 milliarder kroner værd - knap 160 milliarder kroner mere end ved børsnoteringen. Og da den danske stat ejer halvdelen af Ørsted, giver aktiebeholdningen bugnende plusser på nationalregnskabet.

Faktisk medvirker kurshoppet i Ørsted til, at de danske finanser samlet set er gået i plus.

- Den ret voldsomme vækst i Ørsted betyder rigtigt meget for statsregnskabet. Faktisk er Ørsted en af de helt store årsager til, at vi har en finansiel nettoformue i staten, altså at vi ejer flere penge, end vi skylder væk, siger Søren V. Kristensen, der er chefanalytiker i Sydbank.

For første gang i dette årti gik de offentlige finanser sidste år i plus.

Nu har den danske stats nettoformue rundet 25,8 milliarder kroner. Og til statens formue bidrager statens aktiebeholdning i Ørsted med nu i alt 133 milliarder kroner.

Førende i USA

I dag kunne Østed melde nok en positiv nyhed ud, da selskabet kunne fortælle, at det har vundet et udbud om at bygge en enorm vindmøllepark ud for Long Island i New York.

Vindmølleparken får en størrelse på 880 megawatt, hvilket er over dobbelt så stort som parken ved Anholt, som Ørsted ligeledes står bag.

Ordren ud for kysten i New York er blot endnu en fjer i hatten, efter et endnu større udbud på en park ud for New Jersey blev vundet for blot fem uger siden.

- Da vi gik ind i USA for fire år siden, havde vi ikke på forhånd viden om, hvor stort markedet ville blive. Men det, vi har set, har overgået vores forventninger. Vi ser en stor efterspørgsel, og samlet set er det amerikanske marked blevet et af de største i verden. Og det er klart, at det faktum, at vi gik ind tidligt i markedet, har givet os en førerposition på det amerikanske marked, siger Henrik Poulsen, administrerende direktør i Ørsted.

Se et klip med Henrik Poulsen i videoen herunder.

De gode historier fra det amerikanske marked har givet et yderligere hop til aktien på 13 procent den seneste måned.

- Det er noget af et væksteventyr, som vi har set. Det er nogle meget vigtige folk, som har været med til at gøre Ørsted til nu det næstmest værdifulde selskab i Danmark målt på markedsværdi, siger Søren V. Kristensen.

Kunne finansiere Forsvaret i tre år

Siden børsnoteringen i 2016 har den danske stat tjent 80,7 milliarder kroner på investeringen i Ørsted.

Beløbet er så voluminøst, at det stort set har kunnet finansiere de samtlige udgifter til Forsvaret i samme periode.

- Med de penge kan man finansiere Forsvaret i tre år. Og kigger man på undervisningen, som koster omkring 100 milliarder kroner om året, så har vi næsten til driften af Folkeskolen i et helt år i den værdistigning, siger Søren V. Kristensen.

Og da man kan bogføre de store værdistigninger i nationalregnskabet, så giver det faktisk andre fordele end bare en mulig aktiegevinst.

- Når Danmark skal ud at låne penge i markedet, så betyder det rigtig meget, at de offentlige finanser er i balance. Lige nu er renten på en dansk statsobligation i minus, og det siger noget om, hvor attraktivt det er at have penge i Danmark.

- Kigger man for eksempel mod Italien, hvor der ikke er styr på de offentlige finanser, så ligger renten et helt andet sted, siger han.

Det ville dog kræve en realisering af aktierne i Ørsted, før pengene kunne bruges på for eksempel Forsvaret eller undervisning.

Solgte staten Dong for billigt?

Går man tilbage til 2013, var historien om Ørsted - det tidligere Dong - en helt anden.

Selskabet var i krise, og for at skaffe kapital til en omstilling af virksomheden blev investorer ført an af den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs inviteret med ombord.

Investorerne købte 26 procent af Ørsted for 11 milliarder kroner, i samme forbindelse blev Ørsted værdisat til 31,5 milliarder kroner - inden kapitalindskuddet fra investorerne, hvoraf Goldman Sachs stod for otte af milliarderne.

Tager man udgangspunkt i den værdisætningen i 2013, har staten tjent over 110 milliarder kroner på sin ejerandel i Ørsted.

Omvendt er staten i princippet gået glip af omkring 55 milliarder kroner i Ørsteds vilde vækst, efter en stor del af selskabet blev solgt i forbindelse med aktieudvidelsen i 2013.

- Det er jo nemt på bagkant at sige, at det da var ærgerligt. Omvendt kan vi jo ikke sige, at det var gået på den her måde, hvis staten havde holdt fast i aktierne. Det er heller ikke sundt, at staten har så stor en eksponering til aktiemarkedet. Så det havde også båret mere risiko, hvis staten havde holdt fast i så stor en ejerandel, siger Søren V. Kristensen.

Goldman Sachs har trukket sig endeligt ud af Ørsted. Det skete i 2017, hvor kapitalfonden samtidig sikrede sig en samlet gevinst på 12,4 milliarder kroner på fire år.