Vin stiger i pris i 2013

Tørke, regn og kulde har ødelagt den europæiske vinhøst. Faktisk skal vi 40-50 år tilbage for at finde en tilsvarende, lille høst. Det får priserne til at stige voldsomt.

Frost, hagl, regn, tørke og oversvømmelser har ramt toneangivende vinlande som Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien og Portugal - og ødelagt store dele af høsten.

I alt mangler Europa omkring 20 mio. hektoliter vin i år - lige så meget som både Chiles og Sydafrikas vinproduktion tilsammen.

I England, der har en stor produktion af især mousserende vin, har landets største vingård fuldstændig droppet at høste - for første gang i husets 24 år lange historie.

I Frankrig er udbytterne reduceret mellem 10 og 40 procent. I Spanien er store områder som Murcia og La Mancha 30-40 procent under normalen.

Det har fået priserne på druer til at eksplodere.

Priserne stiger

I 2011 fik vindyrkere i Spaniens største distrikt, La Mancha, 35 pesetas for et kilo druer (druer afregnes officielt i landets gamle valuta). I år er prisen oppe på 93 pesetas per kilo.

- Det betyder, at priserne på europæisk dagligdagsvin kommer til at stige en del til næste år, siger David Tofterup fra Vinnico, der opkøber og blander vin fra Spanien og sælger det videre til Nordeuropa og tilføjer:

- Og det er slut med de helt billige vine - i hvert fald fra Spanien.

I Frankrig frygter man, at den elendige høst vil betyde en bølge af konkurser blandt vinhuse i mindre profilerede egne.

Elendig høst i Danmark

Også i Danmark har de kommercielle vinavlere haft - endnu - et elendigt år. Her er årgang 2012 reduceret med 75 procent, vurderer Jean Becker fra Danske Vinavlere.

- Vi regner med at producere 30-35.000 liter i alt i 2012, siger han og tilføjer, at høsten burde have været 120.000 liter.

Sidste år var udbyttet også minimalt, men alligevel regner Jean Becker ikke med, at vi vil se en konkursbølge blandt de 92 erhvervsavlere, der er i Danmark.

- Det er selvfølgelig ikke meget vin per avler, men i Danmark har det stadig karakter af hobby. De få, der forsøger at leve af det, har en stor pose penge med, der holder dem oppe, siger Jean Becker.