Vindenergi koster el-kunder milliarder

Vindenergi burde være til fordel for forbrugerne. Men virkeligheden er en anden. I årevis har vindenergi kostet de danske forbrugere milliarder.

Vindenergi koster dyrt. (arkivfoto) (Foto: DR Nyheder © DR)

Stærk blæst betyder udgifter for de danske el-forbrugere. For jo mere det blæser og vindmøllerne drejer rundt, jo mere af deres strøm bliver solgt billigt til udlandet. Når det til gengæld ikke blæser så meget skal de danske elselskaber importere dyr strøm fra udlandet, og det skal kunderne betale, skriver Jyllands Posten.

Vindmølleejerne er fra politisk hold garanteret en høj afregningspris for hver kilowatt møllerne producerer, og derfor ender de danske forbrugere med at betale for, at udenlandske forbrugere i Norge og Tyskland får billig strøm.

Ebberød Bank

Sammenslutningen af Danske Energibrugere (SDE) betegner situationen som grotesk.

- Vi kører en slags Ebberød Bank. Når det blæser, sælger vi strømmen billigt, mens vi køber strømmen dyrt fra udlandet, når det ikke blæser, siger SDE's formand Mogens Bülow til Jyllands Posten.

Milliarder til vind-eventyr

Nye tal fra Energistyrelsen og Rigsrevisionen viser, at alene i 2005 løb regningen for det vind-eventyr op i 1,7 milliarder kroner. Rigsrevisionen har opgjort, at der i 2001- 05 blev givet tilskud til grøn energi på 21,6 milliarder kroner, hvoraf omkring 13 milliarder kroner gik til de 5.279 vindmøller.

Med regeringens nye grønne energiplan skal vindkraft-kapaciteten fordobles frem til 2025, men det betyder også flere penge til et større forsyningsnet og til el-reserver.

Facebook
Twitter