Vindmøllebranche i opråb: For meget papirarbejde bremser grøn strøm

Der kan arbejdes hurtigere og smartere med havmøller, siger både branche og eksperter.

Der skal flere - og større - vindmøller op på havet, hvis Danmark skal nå sine høje klimaambitioner. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix - Illustration: Morten Fogde Christensen)

Når det kommer til vindmøller, har Danmark høje, grønne ambitioner.

Især på havet, hvor de store møller ikke generer naboer.

Og dem skal der være mange, mange flere af i fremtiden. Politikerne vil have femdoblet mængden af vindkraft på havet fra nu til 2030.

Det skal give grøn el til mere end 15 millioner europæiske husstande ifølge regeringen.

Men ambitionerne er også urealistiske: Sådan som systemerne er skruet sammen i dag, kan vi ikke nå i mål med dem.

Sådan lyder det i hvert fald i et opråb fra erhvervslivet. Herunder de energifirmaer, der står for at sætte møllerne op på havet, så de kan sende grøn strøm ind i stikkontakterne.

Branchen mener, at systemet arbejder alt for langsomt.

Det tager for mange år fra idéerne bliver født, til vindmøllerne snurrer, fordi der går tid med udbud, undersøgelser og papirarbejde hos myndighederne.

'Fuldstændig urealistisk'

- Som det er i dag, så bliver jeg bare nødt til at være firkantet og sige, at det er fuldstændig urealistisk at nå det, siger Lars Sandahl, der er direktør i interesseorganisationen Dansk Industri.

Han peger på, at det typisk tager op til ni år at få en havmøllepark stablet på benene.

Derfor haster det med at få skåret ned på bureaukratiet på området, så 2030-målet om en femdobling af den grønne energi kommer inden for rækkevidde, mener han.

- Hvis vi ikke gør noget, så er det først et godt stykke ind i 2030, 2031, 2032 eller 2033, at vi overhovedet har resultaterne af det, vi går og taler om nu, siger Lars Sandahl.

Han bakkes op af Kristian Jensen fra Green Power Denmark, der er talerør for energibranchen.

- Hvis processen er lige så langsommelig som hidtil, så når vi det slet ikke. Som reglerne er nu, er det ikke realistisk, siger Kristian Jensen.

Muligt at skære til

Branchens bekymring bakkes op af Lena Kitzing, der er forskningsleder på DTU.

- Vi skal nå rigtig mange parker inden 2030. Og hvis vi gør det som hidtil, så kan vi ikke nå det, siger hun om vindambitionerne.

Lena Kitzing har kigget på alle de udbud, der har været indtil videre for vindmøller på havet.

På den baggrund mener hun, at der sagtens kan skæres til, så det går hurtigere. Også hurtigt nok til at nå målet.

Blandt andet kan myndighederne med fordel sætte gang i flere trin på samme tid, siger hun. I dag venter den ene del på den anden.

- Det kræver nogle ændringer. Der skal en yderligere indsats til fra statens side, for at det her kan sikres, siger Lena Kitzing.

Klimaråd har sendt anbefalinger

De uafhængige eksperter i Klimarådet mener også, at der skal ske noget, så myndighederne arbejder hurtigere.

Det siger Peter Møllgaard, der er rådets formand:

- Klimarådet har tidligere anbefalet, at man starter tidligere, end man gør i dag. Man kan godt speede processen op uden at gå på kompromis med miljøet og biodiversiteten.

Ifølge Peter Mølgaard bør staten gøre mere forarbejde. På den måde kan det energiselskab, der vinder retten til at stille vindmøllerne op, gå hurtigere i gang.

- Samtidig har vi anbefalet, at vi kører alle de her processer parallelt, siger Peter Møllgaard.

Minister: Det skal gå hurtigere

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), der har ansvar for området, er enig i, at Danmark har travlt for at nå 2030-målene.

Ministeren tror dog også på, at det kan lade sig gøre at sætte farten op.

- Vi er i gang med helt grundigt at gå igennem niveau for niveau, led for led: Hvordan kan vi gøre det hurtigere, siger Dan Jørgensen.

Derfor er han også lydhør over for branchens kritik.

- Selv om vi i Danmark er hurtigere end de fleste andre steder, så vil vi gerne gøre det endnu hurtigere. Derfor lytter vi selvfølgelig, siger Dan Jørgensen.

Ministeren vurderer, at gennemsnitstiden for en havmøllepark kan komme ned på under syv år. Dermed tror han ikke, at 2030-målet kommer i fare.