Vindmøllegigant nedlægger tusinder af stillinger - 800 af dem i Danmark

Fyringerne er en del af en global strategiplan, oplyser selskabet.

Siemens Gamesa står over for at sige farvel til flere tusinde medarbejdere. (Foto: © VINCENT WEST, Ritzau Scanpix)

De cirka 5.500 medarbejdere hos vindmøllegiganten Siemens Gamesa i Danmark går en usikker fremtid i møde.

Selskabet skærer nemlig ind til benet over hele verden, og det betyder konkret, at den vil nedlægge 800 stillinger i Danmark over de kommende tre år.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Siemens Gamesa har afdelinger i Brande, Vejle og Aalborg. Det fremgår dog ikke nærmere af pressemeddelelsen, hvor i Danmark stillingerne skal nedlægges.

Stillingsnedlæggelserne er en del af en global strategiplan, hvor man vil nedlægge 2.900 stillinger i koncernen. Danmark bliver hårdest ramt, men også i Tyskland og Spanien vil der blive nedlagt henholdsvis 300 og 475 stillinger.

- Det er aldrig nemt at træffe sådan en beslutning, men det er det rette tidspunkt at træffe hårde, men nødvendige beslutninger for at vende selskabets udvikling og sikre en bæredygtig fremtid.

- Vi er nødt til at opbygge et stærkere og mere konkurrencedygtigt Siemens Gamesa for at sikre vores position som en nøglespiller i den grønne omstilling, siger topchef Jochen Eickholt.

Siemens Gamesas danske direktør, Torben Bang, ønsker ikke at stille op til interview, oplyser selskabet til DR.

DR Nyheder har til gengæld fanget Siemens Gamesas fællestillidsmand i Aalborg, Thomas Fischer, på en telefonforbindelse.

- Jeg er lige så forbavset som alle andre. Jeg har intet hørt og er ikke blevet kaldt til nogen møder, siger han.

Hvad tænker du om udmeldingen?

- Jeg har ro i maven, for jeg tror ikke, at vi bliver ramt i Aalborg, men jeg ved det ikke. Nu må vi se, siger Thomas Fischer, der fortæller, at der er cirka 1.500 ansatte i Aalborg.

Brancheorganisation peger fingre af politikerne

Selskabet skriver videre, at de i oktober vil påbegynde forhandlinger med medarbejderne for at minimere antallet af fyringer.

Nyheden har allerede vakt opmærksomhed i den danske energisektor, hvor brancheorganisationen Green Power Danmarks administrerende direktør, Kristian Jensen, langer ud efter politikerne.

- Vi har i GreenPowerDK længe advaret mod manglende tilladelser til nye projekter samt høje statslige krav til betaling for retten til nye havvindmølleparker. Nu ser vi de første afskedigelser i en branche, som alle havde håbet skulle vokse, skriver han på Twitter.

Stillingsnedlæggelserne kommer oven på et blodrødt 2022. I seneste kvartal tabte selskabet 3,3 milliarder, og indtil videre har man tabt 9,1 milliarder kroner i 2022.