Vinther: Uden sammenhold var vi hældt ned ad brættet, før vi kunne stave til Ib

Der er ikke sprækker i musketereden, forsikrer fagformænd inden afgørende møde.

Lønmodtagernes forhandler på det statslige område, Flemming Vinther, har hørt 'Seal the Deal' med Volbeat på vej til dagens forhandlinger. - Så jeg håber på det bedste, siger han.

Det er sidste dag i de langstrakte forhandlinger om de offentlige overenskomster.

Men det er første gang, at stater, regioner og kommuner er indkaldt i Forligsinstitutionen samtidigt.

Her vil forligsmanden orkestrere et parallelt forhandlingsforløb med løbende koordinering mellem forhandlingsbordene.

Musketereden i fagbevægelsen og den tætte koordinering mellem de offentlige arbejdsgivere har nemlig været en alvorlig hindring for at løse knuden om de offentlige overenskomster, mener arbejdsgivere og arbejdstagere:

- Det her betyder, at arbejdsgiveren i hvert fald ikke længere kan køre problemerne rundt mellem bordene og sige, at det her, det bliver løst derovre, og det gør det så ikke, siger Flemming Vinther, der er lønmodtagernes topforhandler på det statslige område.

- Nu kan vi kigge arbejdgiverne i øjnene i fælles flok, og så må vi se, om vi finder en løsning for alle, siger han.

Chefforhandler for kommunerne Michael Ziegler (K) peger dog den modsatte vej: Det er lønmodtagernes skyld, at forhandlingerne ikke har flyttet sig:

- Ved at få samlet det kan vi måske få håndteret det her samtidigt, så der ikke er nogen, der siger nej til at lave et ryk, fordi de ikke kan lave et ryk uden at deres kammerater eller musketer-venner laver et ryk, siger han.

Sammenholdet holder

Den såkaldte musketered blev indgået sidste år på tværs af fagbevægelsen. Men udtalelser fra flere fagformænd har skabt tvivl om, om der er vilje bag ordene.

De tre knaster, lærernes arbejdstid, betalt frokostpause og løn, er stadig helt centrale stridspunkter, men lærernes arbejdstid og betalt frokostpause gælder kun for nogle faggrupper.

Men sammenholdet er stærkt, forsikrer Flemming Vinther på vej ind til de sidste planlagte forhandlinger:

- Jeg oplever et fantastisk sammenhold. Det er historisk, det, vi står i. Men havde vi ikke haft det fantastiske sammenhold, var vi også blevet hældt ned ad brættet, hurtigere end vi kan stave til Ib.

- Vi har siddet over for en arbejdsgiver, som tror, at den offentlige sektor skal drives for ingen penge. Det er sammenholdet, der har fået os hertil, siger Flemming Vinther.

En samlet løsning

Sygeplejerne er en af de faggrupper, der ikke har udsigt til at miste den betalte spisepause. Alligevel holder formand Grete Christensen fast i, at musketereden er vigtig i dag:

- Hvis I lytter lidt til, hvad der sker og ser opbakningen, vores medlemmer giver, så er det tydeligt, at det betyder meget, at vi står fast på den musketered, og det vil jeg kæmpe rigtigt meget for.

Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, har offentligt overvejet, om der kunne laves en aftale på hans område, uden at alle andre faggrupper var med. Til morgen vil han ikke svare på, om det stadig er et tænkeligt scenarie.

- Jeg satser på, at vi kommer i mål med det hele. Jeg går efter en samlet løsning, men det er klart, at der er prioriteringer i det her.

Hvis ikke der findes en løsning for alle, kan du så forestille dig et scenarie, hvor du siger ja tak til en god lønramme for dine medlemmer?

- Vi finder en samlet løsning, det skal vi.

Facebook
Twitter