Virksomheder dropper 200.000 ton miljø-belastende plastik

Industri-virksomheder skifter plastik til genanvendeligt plastik.

Alt for meget plastik ender i naturen, på lossepladsen, eller på forbrændingen. Danske virksomheder lover nu, at bruge meget mere genanvendeligt plastik. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Der skal være mindre plastik, der ender i naturen, på forbrændingen eller på lossepladsen. Og mere plastik, der kan genbruges igen og igen.

EU Kommissionen presser på for at få europæiske virksomheder til at bruge meget mere genanvendelig plastik.

Og en række danske virksomheder har nu lovet at skrotte 202.000 ton miljøskadeligt plastik - og erstatte det med genanvendelig plastik.

En af dem er Schulstad.

Virksomheden har til enhver tid omkring 1.500 ton brødkasser i plastik, som brødet bliver leveret i til butikkerne. Kasserne bliver vasket og brugt flere gange - men bliver løbende udskiftet.

- Vi har meddelt EU, at vi kan bruge 450 ton mere genanvendelig plastik om året i vores brødkasser, siger direktør Allan Christiansen.

Mål: 10 millioner ton

Det er et lille bidrag i forhold til EUs store mål.

Inden 2025 skal der være 10 millioner ton mere genanvendelig plast end der er i dag.

I første omgang får de europæiske virksomheder mulighed for at nå målet frivilligt.

Og det er i den forbindelse, at danske virksomheder har meddelt, at de kan udskifte 202.000 ton plastik.

Men hvis EU-Kommissionen ikke er tilfreds med mængden af de plastik-løfter, de europæiske virksomheder kommer med, så har man varslet, at der kan komme lovgivning på området.

Helst frivilligt

Det vil Dansk Industri helst undgå. De foretrækker, at virksomhederne selv finder ud af, at skifte plastiktyper.

- Vi er glade for, at det er frivilligt og at det bliver markedsdrevet. Det gør det nemmere for virksomhederne at finde de løsninger, der passer til deres produkter - uanset om det er gulerødder eller hårshampoo, der skal pakkes ind i plastik, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i DI.

I miljøorganisationen Plastic Change er man betænkelige ved tidsfristen - 2025.

- Det er rigtigt godt at industrien kan se skriften på væggen og begynder at gøre noget. Men spørgsmålet er om det kommer til at gå hurtigt nok, siger Anne Aittomaki, programchef, Plastic Change.

Deadline

De europæiske virksomheder har frist til den 30. september for at indlevere tal for de mængder af plastik, de mener de kan udskifte inden 2025. Derefter vil EU tage stilling til, hvad der videre skal ske.

Allan Christiansen er sikker på, at man når målet på 10 millioner ton.

- Jeg tror, kræfterne er så stærke her, at alle ror i samme takt og løser det uden lovgivning. Det er en skam, hvis vi som industri ikke forstår alvoren i, at vi skal løse det her plastproblem, siger han.

FacebookTwitter