Virksomheder og restauranter med opråb: Udbetal milliarder uden godkendelse

Efter nye nedlukninger bør hjælpepakker straksudbetales, lyder det fra flere sider.

Endnu en hård nedlukning venter barer, restauranter og værtshuse. Arkivfoto (Foto: Henning Bagger © © Scanpix)

Det skal være slut med at vente på grønt lys fra EU-Kommissionen hver eneste gang, der skal udbetales penge fra hjælpepakker til de højt trængte virksomheder.

Sådan lyder budskabet fra flere af landets største brancheforeninger, efter at regeringen i går varslede en delvis nedlukning i 38 kommuner fra i morgen.

Det går nemlig alt for langsomt fra politikerne vedtager milliardudbetalingerne, til de står på virksomhedernes konti, lyder det fra Jakob Brandt, der er administrerende direktør i SMVDanmark - brancheforeningen for små- og mellemstore virksomheder.

- Vi har stadig hjælpepakker tilbage fra august, som ikke er blevet godkendt. Man er blevet lovet penge fra flere måneder siden, som virksomhederne ikke har set en krone af, siger direktøren.

Samme toner lyder fra restauranternes og hotellernes brancheforening, Horesta, hvis medlemmer fik noget af en kæberasler, da det i går blev dikteret, at restauranter i de 38 kommuner ikke må have siddende gæster året ud.

- Vores medlemmer har ikke set pengene fra august, så der er er skåret helt ind til benet - der er ikke mere fedt at tære af. Hjælpepakkerne skal ud meget, meget hurtigt, siger Annette Hyldebrandt, der er chef for oplevelsesøkonomi i brancheforeningen.

Virksomheder venter i månedsvis

DR Nyheder har flere gange afdækket, hvor langt der er fra en politisk aftale i Danmark til, at pengene står på virksomhedernes konti.

For knap en måned siden talte vi med natklubejeren Bjarke Reventlow, som i den grad føler sig efterladt alene bag bardisken.

- Vi kan ikke betale vores husleje. Vi kan ikke få mere kredit i banken, og vi har heller ikke penge til at betale løn til vores ansatte for den sidste periode, sagde han.

Ligesom tusindvis af andre virksomhedsejere ventede han nemlig på penge fra den hjælpepakke, der blev aftalt helt tilbage fra den 28. august.

- Jeg synes mildt sagt, at det er en politisk svinestreg, at vi bliver lovet en masse hjælp, som vi ikke får. Jeg synes, at det er en fuldstændig mangel på empati for en branche i knæ, lød det harmdirrende fra Bjarke Reventlow.

EU-Kommissionen har dog nu godkendt hjælpepakkerne fra den 28. august, men virksomhederne har stadig ikke fået pengene, lyder det samstemmende fra Horesta og SMVDanmark.

Og nu er kartoffelvandet næsten kogt over efter gårsdagens dårlige nyheder, fortæller Annette Hyldebrandt fra restauranternes brancheforening.

- Vi har talt med utrolig mange medlemmer, der er bekymrede. Det er en alvorlig situation, at vi ser ud i en nedlukning til efter nytår, siger hun.

Kort: Her er de 38 kommuner, hvor restriktionerne gælder.

Frygter ikke et EU-nej

Grunden til, at man ansøger EU om lov til at give virksomheder støtte, er, at det kan være i strid med statsstøttereglerne, når man udbetaler penge til nogle og undlader at give penge til andre.

Med andre ord: Staten må ikke give specifikke virksomheder en konkurrencefordel, og det er derfor, at EU-Kommissionen skal nikke ja til hjælpepakker.

Så hvis man udbetaler pengene inden godkendelse, så kan myndighederne i yderste konsekvens ende med at bede virksomhederne om at tilbagebetale støttekroner.

Det sker, hvis EU vender tommelfingeren nedad og vurdere, at der er tale om ulovlig statsstøtte.

SMVDanmark tror dog langt fra, at det kommer til at gå så galt, hvis man straksudbetaler hjælpen.

- Vi har rigtig dygtige embedsmænd i Danmark, og hvis deres vurdering er, at en hjælpepakke ligger inden for de regler og rammer, der er, så skal vi begynde udbetalinger parallelt med, at vi ansøger EU om det, siger administrerende direktør Jakob Brandt.

Der er indtil videre udbetalt omkring 25 milliarder kroner i direkte støtte til danske virksomheder under coronakrisen, viser tal fra Erhvervsstyrelsen.

De senest vedtagne hjælpepakker går til 28. februar, og der er umiddelbart ikke lagt op til, at der skal laves nye pakker oven på gårsdagens nye restriktioner.

Tiltag i de 38 kommuner

  • Folkeskolelever fra 5. klasse og op sendes hjem og modtager fjernundervisning.

  • Elever og kursister på voksen- og ungdomsuddannelser sendes hjem og modtager fjernundervisning.

  • Restauranter, barer og caféer lukker – der vil fortsat være mulighed for take away.

  • Idræts- forenings- og fritidsaktiviteter skal lukke ned for indendørs aktiviteter.

  • Lege- og badelande, idrætshaller, svømmehaller, trænings- og fitnesscentre, spillehaller og kasinoer lukkes ned.

  • Videregående uddannelser omlægges til digital undervisning – eksaminer er undtaget.

  • Både offentligt og privat ansatte opfordres i videst muligt omfang at arbejde hjemmefra.

  • Kulturinstitutioner som teatre, koncertsale, spillesteder, museer, kunsthaller, biografer mv skal lukke indendørs aktiviteter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter