Vismænd advarer om overophedning: Hold igen med skattelettelser og reformer

Politikerne skal stå på den økonomiske bremse, lyder det fra de økonomiske vismænd.

Det er især forbrugernes præferencer for bestemte varer, der kan være med til at lede til en opbremsning af den økonomiske vækst, skriver de økonomiske vismænd i en halvårsrapport. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Der er ikke plads til ufinansierede skattelettelser, udvidelser af boligjob-ordningen eller til, at det offentlige forbrug suser af sted.

Sådan lyder vurderingen fra de økonomiske vismænd, der har set nærmere på dansk økonomi og i dag offentliggør deres halvårsrapport.

Vismændene fraråder dermed, at politikerne lemper finanspolitikken og sender flere penge ud i samfundet.

DE ØKONOMISKE VISMÆND
  • De økonomiske vismænd udpeges af erhvervs- og vækstministeren.
  • Vismændenes opgave er at kigge dansk økonomi efter.
  • Vismændene udgiver sædvanligvis en økonomisk rapport forår og efterår.
  • Rapporten diskuteres i Det Økonomiske Råd.

- Finanspolitikken bør bidrage til at tage presset af økonomien. Økonomien er på vej mod en situation, hvor kapacitetsgrænserne testes, siger overvismand Michael Svarer i en pressemeddelelse.

I stedet skal politikerne passe på, at dansk økonomi ikke vokser fór hurtigt, mener overvismanden.

Økonomi i topform kan overophede

Det er en paradoksal situation, når Danmarks økonomi i virkeligheden i disse år ser ud til at være i topform.

Men de gode økonomiske takter med flere beskæftigede, mangel på arbejdskraft i nogle brancher og lønstigninger får vismændene til at advare mod overophedning.

Blandt andet retter vismændene en bekymret pegefinger mod regeringens finanslovsudspil for næste år.

Her skal regeringen passe på, at man ikke lemper for meget.

- Hvis forhandlingerne om næste års finanslov fører til lempelser i forhold til regeringens finanslovsforslag øges risikoen for, at situationen udvikler sig til en egentlig overophedning, siger Michael Svarer.

Forbrugernes præferencer presser på

Det er især forbrugernes præferencer for bestemte varer, der kan være med til at lede til en opbremsning af den økonomiske vækst, skriver vismændene.

- Vores analyser viser, at forbrugerne i større omfang efterspørger varer fra relativt langsomt voksende brancher. Men produktivitetsvæksten i dansk økonomi er ikke blevet væsentligt dæmpet af denne tendens, siger Michael Svarer.

Ifølge vismændene er der tegn, der tyder på, at denne mekanisme blandt andet påvirker den amerikanske økonomi. Vismændenes analyser peger dog på, at det endnu ikke er slået igennem i Danmark.

- Det skyldes sandsynligvis, at brancher med relativt høj produktivitetsvækst indtil videre har kunnet kompensere for den aftagende indenlandske efterspørgsel via international handel, siger Michael Svarer.