Vismænd anbefaler højere boligskat

Står det til de økonomiske vismænd, skal danskerne til at betale boligskat, der svarer til en procent af deres ejendoms værdi.

Står det til de økonomiske vismænd, skal danskerne til at betale boligskat, der svarer til en procent af deres ejendoms værdi. (© Colourbox)

Skatten på bolig skal fra 2013 svare til en procent af den værdi, som dit hus, din lejlighed eller din gård er værd.

Sådan lyder anbefalingen til politikerne fra vismændene - Danmarks fremmeste økonomiske eksperter - der i dag fremlægger deres halvårlige rapport.

Slut med fastfrysning

Skatten på bolig har tidligere svaret til en procent af ejendommens værdi, men har siden 2001 været låst fast som følge af VK-regeringens skattestop. Det vil sige, at boligudgifterne ikke følger med opad i takt med pris- og lønudvikling.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen forklarer, at en genkomst af en ejendomsværdiskat på en procent af ejendomsværdien har mange gode egenskaber.

- Den vil reducere risikoen for fremtidige boligprisbobler. Den vil skabe en mere neutral beskatning af kapitalindkomster. Den vil mindske uligheden og sidst, men bestemt ikke mindst, vil den på længere sigt give væsentligt forøgede skatteindtægter, som er nødvendige for sikre en troværdig finanspolitik, siger han.

Fordobling af skatteindtægter

I vismændenes rapport står der, at det umiddelbart vil fordoble skattebetalingen for boligejerne samlet set, hvis boligskatten på en procent af ejendomsværdien genindføres.

For at kompensere boligejerne for, at de skal betale dobbelt så meget i ejendomsskat, foreslår vismændene, at der i de første år bliver indført en skatterabat side om side med de øgede boligskatter.

Det vil reelt betyde, at du som boligejer ikke vil mærke de ekstra udgifter til boligskat i den første periode. Vismændene skriver dog, at skatterabatten skal 'aftrappes over en årrække'.

Mindre ulighed

Det er vismændenes vurdering, at fastfrysningen af boligskatten har bidraget til de store udsving i boligpriserne over de seneste 10 år.

Samtidig har det bidraget til større ulighed i samfundet, da det primært er de danskere, der har de mellem 10 og 20 procent højeste indkomster, der er blevet begunstiget.

- Stigende huspriser er den væsentligtste forklaring på den stigende økonomiske ulighed fra 2000 til 2008, står der i rapporten.

Hvis vismændenes anbefaling om at genindføre tidligere tiders boligskatter vil det 'reducere uligheden mærkbart', lyder det.

Regeringen siger nej

Om regeringen vil følge vismændenes råd, er uvist. Men indtil videre tyder intet på det. I regeringsgrundlaget for Socialdemokraterne, Radikale og SF står der:

- Regeringen vil holde boligskatterne og rentefradraget i ro i indeværende valgperiode.

Synes du, at boligskatterne skal stige eller ej? Giv os din mening.

Facebook
Twitter