Vismænd nedjusterer vækstskøn: Sløje tal blandt handelsvenner presser dansk økonomi

Handelskrig, brexit, dårlige tyske takter og global afmatning går ud over forventninger til dansk økonomi.

Overvismand Michael Svarer kalder dansk økonomi for sund og robust. Men en række handelspartnere har nedjusteret forventningerne til væksten. Derfor gør vismændene nu det samme. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Dansk økonomi er trimmet og i topform, men økonomisk usikkerhed så langt øjet rækker kaster grus i maskineriet.

Faktisk er vækstudsigterne i de lande, som Danmark handler med, så dårlige, at de økonomiske vismænd nu nedjusterer forventningerne til væksten i dansk økonomi med en femtedel:

- Dansk økonomi har det godt og udvikler sig fint. Men omkring os er der lave vækstudsigter i de lande, vi handler med. Så det forventer vi også kommer til at påvirke dansk økonomi, siger Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og formand for De Økonomiske Råd, hvorfor han også bærer titlen overvismand.

I vismandsrapporten fra efteråret var vækstskønnet 2,5 procent af BNP i 2019. Det vækstestimat er nu skruet ned til to procent.

- Det er en pæn nedjustering på et halvt procentpoint, men det ændrer ikke ved, at det grundlæggende ser sundt ud for dansk økonomi, og det går fremad, siger overvismand Michael Svarer.

Vækstopbremsning i Tyskland

Også næste år forventer vismændene en lavere vækst. Her er prognosen skruet ned til en forventet vækst på 1,7 procent af BNP.

- Der har været fremgang i mange landes økonomier i en lang årrække, og det betyder også, at de begynder at bevæge sig på kapacitetsbegrænsningerne. Og så er Tyskland også ramt af nogle midlertidige forhold blandt andet på grund af svækkede eksportmuligheder, siger Michael Svarer.

På kort tid har den tyske regering sænket vækstestimatet for tysk økonomi i år fra 1,8 til 0,8 procent af BNP. Det skyldes især, at lavvande i Rhinen har gjort det svært at laste fragtskibene og dermed komme af med varerne.

Der skal dog nok komme vand i Rhinen igen, vurderer vismændene.

Mere bekymrende er det, at antallet af arbejdsløse tyskere i maj steg med 60.000.

Det er den største månedlige stigning siden finanskrisen i 2009 - og første gang i to år, at arbejdsløsheden stiger hos vores tyske nabo.

Global afmatning

Vismændene udpeger i sin rapport en lang række usikkerheder, der kan tage humøret fra selv den mest velnærede eksportvirksomhed:

  • USA og Kina er midt i en handelskrig. Den amerikanske præsident, Donald Trump, bruger også enhver anledning til at kritisere USA's samhandel med EU.

  • USA, Kina, Tyrkiet og Rusland handler mindre med EU.

  • Italien, Frankrig, Spanien og ikke mindst Storbritannien er præget af politisk uro.

  • Tre år efter brexit-afstemningen mangler Storbritannien fortsat at tage det sidste skridt ud af EU. En såkaldt 'hård brexit' kan give en tilbagegang på op mod otte procent af Storbritanniens BNP, vurderer vismandsrapporten.

  • Også Sverige er ramt af en vækstopbremsning og har skruet forventningerne kraftigt ned til den økonomiske vækst de næste år.

- Der er rigtig, rigtig meget usikkerhed lige nu, og Danmark er en økonomi, der lever godt af, at vi kan handle med omverdenen. Så det kan godt få store konsekvenser for dansk økonomi, hvis tingene bryder sammen. Men det er ikke vores hovedscenarie, at det gør det, siger Michael Svarer.

- Indtil videre ser det ud til, at danske eksportører har været rigtig gode til at fastholde markedsandele og måske også udvide dem og udnytte det, de er gode til, siger Svarer.

Sidste år var den samlede danske eksport på 1.212 milliarder kroner. Til sammenligning er Danmarks samlede BNP 2.218 milliarder kroner.

- Den globale afmatning er en meget stor udfordring for dansk økonomi, siger Philipp Schröder, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

- Vi eksporterer varer svarende til mere end halvdelen af bruttonationalproduktet, og en tredjedel af det, vi eksporterer, importerer vi fra andre lande. Så Danmark er en del af en global værdikæde, og hvis den bliver ramt, rammer det rygsøjlen i dansk økonomi, fortsætter han.

Færre penge til en ny regering

De svækkede forventninger til dansk økonomi er dårligt nyt for et nyt rødt flertal, der i øjeblikket forhandler om et grundlag for en fremtidig regering.

Svagere vækst betyder også færre skatteindtægter og dermed en mindre pose penge at gøre godt med.

- Det er klart, at det her selvfølgelig påvirker status på de offentlige finanser. Hvis der kommer en nedgang i økonomien og færre skatteindtægter, så vil det selvfølglig betyde noget i forhold til, hvad der er den fornuftige økonomiske politik, siger Michael Svarer.

Det er dog først, hvis en global afmatning bider sig fast i den danske beskæftigelse, at det for alvor bør sætte bekymrede rynker i panden på politikerne, lyder det fra Philipp Schröder:

- Når eksporten har ringere udsigter, vil det gå ud over de samlede skatteindtægter. Men lige nu er der ikke risiko for en dramatisk nedgang i beskæftigelsen. Og beskæftigelsen er ret afgørende for skatteindtægterne. Så længe der er styr på arbejdsmarkedet, er der ikke umiddelbart frygt for nedgang i skatteindtægter, siger han.