Vismænd skruer ned for væksten

De økonomiske vismænd ser mere dystert på dansk økonomi end for bare tre måneder siden, viser ny rapport.

Der kommer ikke lige så meget fart på kasseapparaterne som de økonomiske vismænd forventede for bare tre måneder siden. (Foto: GITTE SOFIE HANSEN © Scanpix)

Det går ikke så godt for økonomien, som det gjorde tilbage i oktober, hvor de økonomiske vismænd kom med deres seneste prognose for dansk økonomi.

Dengang lød der optimistiske toner om en vækst herhjemme på halvanden procent i 2015 og godt to procent i 2016.

Men nu tre måneder efter ser vismændene mere dystert på dansk økonomi og skruer forventningerne ned til en vækst på beskedne 1,1 procent for både sidste år og i år.

Ifølge vismændene er der fortsat udsigt til vækst herhjemme, men de nuværende konjunkturer er ikke lige så stærke som for tre måneder siden. Det skyldes især, at økonomien er bremset op i nogle af de lande, som vi traditionelt eksporterer mange varer til.

- Det førstkommende år ventes væksten trukket af den indenlandske efterspørgsel. Samtidig er der fortsat fremgang på vores eksportmarkeder, og eksporten ventes dermed gradvist at bidrage mere til opsvinget, skriver vismændene i deres rapport.

Trods de lidt mindre optimistiske toner for dansk økonomi, forventer vismændene, at der bliver skabt 67.000 nye job i 2016 og 2017.

Derudover fastholder vismændene deres skøn for den økonomiske vækst i 2017, som er på 2,3 procent.