Vismænd vil have højere boligskatter

Skattestoppet på boliger skal ophæves, mener de økonomiske vismænd. Øgede skatter vil betyde prisfald, men også mindre skævhed, på boligmarkedet.

De økonomiske vismænd slår nu igen på tromme for at afskaffe skattestoppet på boliger. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Mens regeringen denne uge ventes klar med et nyt bud på ændringer af ejendomsværdibeskatningen, går de Økonomiske Vismænd nu igen i offensiven for at få afskaffet skattestoppet på ejendomsværdiskatten.

Det skriver Berlingske Business på baggrund af en kronik, som avisen bringer i dag.

En afskaffelse af skattestoppet ventes at medføre størst prisfald i og omkring hovedstaden, hvor værdien af boligerne er steget mest, hvorfor boligejerne i denne del af landet har haft størst glæde af, at boligskatterne ikke har rokket sig i 15 år.

Over en million mindre

Ifølge beregninger fra Nordea, kan det medføre prisfald på 1.291.400 kroner på huse i København, mod blot 158.100 kroner på Bornholm, hvor huspriserne er steget mindre.

Beregningen er dog behæftet med den usikkerhed, at den alene kigger på effekten af en øget ejendomsværdibeskatning, men ikke tager højde for, at indtægterne kan benyttes til at sænke skatten andre steder.

Boligejerne har, ifølge vismændene via skattestoppet fået en skattefordel, andre ikke har fået - og dem, hvis boliger er steget mest, har fået mere fordel end andre. En ophævelse vil rette op på den skævhed, skattestoppet har medført, lyder argumentet:

- Fastfrysningen af boligskatterne bør ophæves, så boligejere med boliger, der er lige meget værd, betaler det samme i ejendomsværdiskat. Det gør de ikke i dag, fordi 15 års skattestop har skævvredet boligbeskatningen, og den effektive ejendomsværdiskat er i dag væsentlig lavere i og omkring storbyerne end andre steder i landet, skriver vismændene i kronikken.

Kaos om ejendomsvurderinger

Det er langt fra første gang, at skattestoppet på ejendomsværdibeskatningen er til debat - men debatten har hidtil været mudret af sagen om det store kaos med ejendomsvurderingerne hos SKAT, der fortsat ikke har et fungerende system på plads.

Samtidig har flere boligejere klaget deres nød over stigende grundskyld, der har ramt hårdt nogle steder i landet, mens andre er gået fri.

De økonomiske vismænd nævner muligheden for at lade stigningen ske gradvist, samtidig med at man åbner for, at en del af stigningen kan indefryses.

Ejendomsværdibeskatningen var også på agendaen under valgkampen for et år siden. Dengang slog de Radikale til lyd for at, at man skulle lade beskatningen af boliger følge den generelle lønudvikling efter 2020, hvilket både Venstre og Socialdemokraterne afviste.

FacebookTwitter