Vismændene: De rige skal betale mindre i skat

Der er brug for en skattereform for at kickstarte økonomien. Og det er topskatten, der bør sænkes, lyder konklusionen i vismandsrapport.

Der er brug for en skattereform for at få gang i økonomien igen. Sådan lyder konklusionen i den halvårlige vismandsraaport, der peger på at både topskatten og boligskatten skal ned. (© Scanpix)

Der er brug for en skattereform for at kickstarte økonomien, lyder konklusionen i den halvårlige vismandsrapport.

En fuldt finansieret skattereform vil kunne øge beskæftigelsen med op til 15.000 personer på kort sigt, mener vismændene. Og de peger på, at topskatten er det bedste håndtag at skrue på.

- Vi foreslår, at man som led i en kommende skattereform foretager en væsentlig sænkning af skatten på arbejdsindkomst. Det kan finansieres ved at hæve energiafgifterne og derved også imødekomme nogle af de klimapolitiske mål, siger overvismand og professor Peter Birch Sørensen til P1 Business.

Topskat og boligskat skal ned

De har regnet på forskellige modeller, både en hvor der gives skattelettelser for i alt 15 milliarder og en hvor der gives for 25 milliarder.

- Vi synes, at man bør vælge den mere ambitiøse pakke, som vi har foreslået og sænke skatten på arbejdsindkomst med 25 milliarder. Det vil virkeligt give økonomien en kickstart. Men i hvert fald bør man som minimum sænke skatten med 15 milliarder, siger han.

Han mener, at et kickstart af økonomien bliver nødvendig.

- Hvis det går, som vi forventer, vil det være både forsvarligt og ønskeligt at kickstarte økonomien ved at underfinansiere reformen på kort sigt, som man jo i øvrigt også gjorde med den skattereform, der trådte i kraft i 1999, siger Peter Birch Sørensen.

Bedst at sænke topskat

Rapporten peger på, at en sænkning af topskatten vil det mest effektive frem for at hæve beskæftigelsesfradraget.

Vismændene mener, at man ved at sænke topskatten med en procent vil kunne øge arbejdsstyrken med 2.000 personer, og dermed vil skattelettelsen være 57 procent selvfinansieret.

Til gengæld har de beregnet, at hvis man hæver beskæftigelsesfradraget vil det godt nok give de lavtlønnede en økonomisk gevinst, men kun have en selvfinansieringsgrad på 13 procent.

På sigt skal boligskat også ned

Boligskatten skal også på sigt ned, og vismændene vil genindføre, at ejendomsværdiskatten skal følge huspriserne.

Desuden foreslår de en helt ny ordning, hvor kapitalgevinster på boligen ikke beskattes hvis gevinsten bliver investeres igen i en ny bolig, samt at andels- og ejerboligerne ligestilles skattemæssigt.

Læs resume af rapporten Vismandsrapport

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53b110966187a20cf4f9d213

Facebook
Twitter