Vismændene venter vækst de kommende år

Dansk økonomi vokser kun 0,2 procent i år, men det vender til næste år. I 2013 venter vismændene en vækst på 1,6 procent stigende til 2,3 procent i 2015.

Dansk økonomi vokser kun meget beskedent i år, lyder vurderingen fra de økonomiske vismænd. De venter en vækst på bare 0,2 procent.

Til gengæld er der lys for enden af tunnelen, for efter en række magre år hvor økonomien har stået i stampe, så vil dansk økonomi vokse med 1,6 procent næste år, 1,8 procent i 2014 og hele 2,3 procent i 2015.

- Der komme en vis økonomisk vækst de kommende , siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og forklarer, at mange danskere har penge til forbrug, men at de holder på pengene.

Frygt for krisen i Sydeuropa

- Jeg tror det skyldes frygt, forventninger og frygt præger vores økonomi. Der er meget i den nuværende situation, der får os til at holde på pengene og vente et par år, fordi man ikke kan overskue konsekvenserne af de statsfinansielle problemer i Sydeuropa, siger overvismanden og peger på en masse ubesvarede spørgsmål.

- Fører krisen til en statsbankerot, og hvad er så konsekvenserne af det, kommer der så nye bankkrak, og får vi så en slags depressionsmæssig krise i kraft af at de store og systemiske banker går ned?

- Det er meget uklart, også for mig, og hvis man står og skal investere en milliard, skal jeg så ikke vente, til det er afklaret, om der kommer sådan en statsbankerot, det vil være klogt, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Udsigt til stærkt dansk opsving

Til gengæld mener han, at når først forbrugerne får tilliden og tør bruge penge, så får vi hurtigt gang i økonomien, for danskerne har fået efterlønspenge, skattelettelser og har efterhånden mange penge i hånden.

- Den knast vi skal igennem, det er at Sydeuropa retter sig, men når det sker, så vil vi få vækst igen, og i Danmark vil vi få en stor vækst, spår Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

- Den dag tilliden vender tilbage, så får vi sikkert en ekstra høj vækst, for vi har jo et meget højt betalingsbalanceoverskud i Danmark, som skyldes at vi ikke bruger ret mange penge, så det dækker over, at erhvervslivet og forbrugerne holder på pengene, og når først de begynder at bruge flere penge, så får vi også en god vækst herhjemme, lyder de optimistiske toner fra de økonomiske vismænd.