Voldsom vækst: Piller og pipetter er dansk økonomis store trækdyr

På 18 måneder er omsætningen i lægemiddelindustrien vokset med 20 procent.

Novo Nordisk laboratorie i Måløv, hvor der udvikles ny medicin, som sælges til diabetes-patienter i hele verden. Novo Nordisk har stor succes med sin diabetes-forretning, og stod sidste år for 10 procent af Danmarks eksport. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det er den store kugleramme, der skal frem, når der flyttes rundt med tallene i Novo Nordisks hovedkvarter i Bagsværd.

Danmarks suverænt mest værdifulde selskab bærer i øjeblikket et prisskilt på 620 milliarder kroner.

At medicinalvirksomheden Novo Nordisk er så ufatteligt mange penge værd skyldes først og fremmest, at virksomheden tjener penge. Mange penge.

Ved årets afslutning sidste år var overskud på kontoen hos Novo Nordisk på 45,1 milliarder kroner før skat. Et meget stort beløb, som sætter aftryk i dansk økonomi.

Hver gang der sidste år trillede ti selskabsskattekroner i statskassen, var Novo Nordisk afsender af én krone.

- Flere mennesker i verden får diabetes, og vores opgave er at sørge for, at vores lægemidler når ud til de mennesker i verden, og det er også på den baggrund, at man skal forstå den stigning, vi har set i eksporten, siger Camilla Sylvest, kommerciel direktør, Novo Nordisk.

Næsten en halv milliard mennesker lider af diabetes, og på det marked er Novo Nordisk den største aktør i verden.

Og ifølge regnskabet tjener Novo Nordisk 42 kroner, hver gang der sælges medicin for 100 kroner til en diabetes-patient.

Medicinalsektoren fylder godt i Danmark

Succesen i Novo Nordisk er billedet på en dansk lægemiddelindustri i kraftig vækst. På halvandet år er den vokset med 20 procent.

Væksten er så kraftig, at den driver hele dansk økonomi til en vækst, der ligger markant højere end for naboøkonomierne. Mens Sverige, Storbritannien og Tyskland kæmper med minus-vækst, vokser dansk økonomi lystigt.

Både i Danmark og i EU vokser lægemiddelindustrien. Men mens medicin i Danmark udgør 20 procent af den danske industriproduktion, så udgør den kun cirka fem procent i EU.

Samtidig vokser den danske lægemiddelindustri næsten dobbelt så hurtigt som den europæiske sektor, forklarer Jørgen Elmeskov, der er rigsstatistiker og øverste chef for Danmarks Statistik:

- Hvis man skal sige det meget firkantet, så betyder den farmaceutiske industri meget mere for os end for EU-området, siger Jørgen Elmeskov.

Eksport til USA

Mens den danske industriproduktion er vokset med 8,6 procent det seneste halvandet år, så er industriproduktionen for alle EU's 28 lande samlet faldet med 1,7 procent.

Den nedadgående tendens for EU er især påvirket af Tyskland, der har mistet hele 5,6 procent af sin industriproduktion over de seneste 18 måneder.

I Danmark har medicinalindustrien bidraget med over fire procentpoint af væksten. For hele EU er det tal 0,5 procentpoint.

- Man kan godt sige, at medicinalindustrien holder hånden under den danske vækst, siger Jørgen Elmeskov.

Samtidig betyder den omfattende eksport af medicin til USA, at dansk eksport i mindre grad bliver påvirket af, at nabolandene køber færre danske varer, fordi de er ramt af minusvækst:

- Danmark er en lille, åben økonomi, som er påvirket af vores omgivelser. Men når det er sagt, så er der lige nu nogle strukturelle elementer i økonomien, som gør, at man ikke i samme grad bliver påvirket af omgivelserne, og her kommer medicinalindustrien ind i billedet, siger Jørgen Elmeskov.

De ti største medicinalvirksomheder:

 1. 1

  NOVO NORDISK A/S. Omsætning (2017): 111,696 mia. kr.

 2. 2

  LUNDBECK A/S. Omsætning 17,234 mia. kr.

 3. 3

  LEO PHARMA A/S 10,481 mia. kr.

 4. 4

  ORIFARM GROUP A/S 5,932 mia. kr.

 5. 5

  ALK-ABELLÓ A/S 2,910 mia. kr.

 6. 6

  DAKO DENMARK A/S 1,782 mia. kr.

 7. 7

  XELLIA PHARMACEUTICALS APS 1.897 mia. kr.

 8. 8

  TAKEDA PHARMA A/S 1.728 mia. kr.

 9. 9

  SANDOZ A/S 1,487 mia. kr.

 10. 10

  BIOGEN (DENMARK) MANUFACTURING 1,417 mia kr.Kilde: Finans.dk og regnskabstal.