Butikker sætter priserne op: Rema i Bjerringbro må droppe tilbud på hakket oksekød

Særligt mælk og oksekød er svært at skaffe til gode priser for midtjysk købmand.

Siden marts sidste år er de samlede forbrugerpriser steget med 5,4 procent. (© DR Grafik Nathalie Nystad)

En prisstigning fra 28 til 40 kroner.

I Bjerringbro må kunderne i den lokale Rema 1000 se langt efter knaldtilbud på 500 gram hakket oksekød.

For købmand Leo Thybo Thomsen ser kun priserne på dagligvarer gå én vej - og det er op.

- Det er særligt mejeriprodukter, pasta og oksekød, hvor kunderne i særdeleshed har lagt mærke til, at priserne er steget, siger han.

Er der slet ingen varer, du har på tilbud, hvor priserne er gået ned?

- Ikke sådan umiddelbart nogen, jeg kan komme i tanke om, siger Leo Thybo Thomsen.

Købmand Leo Thybo Thomsen fra Rema 1000 i Bjerringbro.

Højeste himmelflugt i over 35 år

Det er ikke kun hos den midtjyske købmand, at man mærker de stigende priser.

Siden marts sidste år er de samlede forbrugerpriser steget med 5,4 procent.

Det er den største stigning målt siden maj 1985, viser nye tal fra Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.

Siden sidste år har de samlede prisstigninger skabt en helt vild stigning i inflationen herhjemme, skriver cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank i en analyse.

- For et år siden oplevede danskerne en inflation på mindre end en procent, og den er nu mere end fem gange så høj.

Koster op mod 25.000 kroner ekstra

De generelle prisstigninger vælter lige nu som en flodbølge ned over din økonomi, svækker din købekraft og gør dermed dine penge mindre værd.

Inflationen trækkes især op af de stigende priser på energi og brændstof.

Og det kan blive endnu værre i kølvandet på krigen i Ukraine, skriver seniorøkonom Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank.

- Krigen i Ukraine har fået mærkbare negative konsekvenser for de danske husholdninger. Allerede før invasionen var inflationen høj, men invasionen har fået inflationen til at galopere yderligere.

Udviklingen i priserne for den almindelige forbruger er nemlig drevet af stigende energipriser, der gør det dyrere at producere produkter og fødevarer.

Allerede sidste år begyndte elpriserne at stige markant. Der er tale om historisk høje priser.

Og over de kommende måneder vil virksomhederne i endnu højere grad være klar til sende regningen fra de stigende energi- og råvarepriser videre til forbrugerne.

- Det er naturligvis ikke alene forbrugerne, som oplever højere energipriser. Det gør virksomhederne også, og det kan få mange til at vælte en del af de højere omkostninger over på forbrugerne, skriver Jeppe Juul Borre.

Sætter lønnen i bakgear

Det risikerer at gå hårdt ud over din økonomi og løn, der nu sættes bakgear, fordi de stigende priser er trukket ud i nødsporet og lægger an til at overhale din løn indenom.

Der skal nu findes et sted mellem 22.000-25.000 kroner ekstra for den almindelige familie for at få husholdningsbudgettet til at gå op i forhold til sidste år, lyder analysen fra de to økonomer.

Og over de næste måneder vil dagligvarebutikkerne hæve priserne endnu mere, spår cheføkonom Jeppe Juul Borre.

På sigt er der derfor risiko for, at vi som forbrugere vil lægge færre varer i indkøbskurven, når vi når hen i efteråret.

- Op mod 70 procent (af dagligvarebutikkerne, red.) venter at hæve priserne. Der er aldrig tidligere registreret så høje andele af virksomheder, som varsler at sætte priserne op, og det kommer danskerne til at mærke.

Også hos købmand Leo Thybo Thomsen i Bjerringbro ser butikken ind i en længere periode med højere priser og færre knaldtilbud end tidligere.

- Jeg tror, der kommer til at gå lang tid. Som verden ser ud i dag, så tror jeg godt, at vi kan forvente flere prisstigninger, siger købmanden.

Hvis du er interesseret i endnu flere, aktuelle forbrugerpriser, kan du se de aktuelle prisstigninger på konkrete varer her.

Du kan også løbende følge med og blive opdateret ved at klikke på overblikket herunder.