Vores mobilforbrug på ferien er eksploderet

Efter års forsigtighed tør vi bruge mobilen stadig mere, når vi rejser.

Vi bruger i stigende grad mobiltelefonen, når vi er ude at rejse. (Foto: Finn vest Christensen © dr)

Mobilen er med alle vegne, vi bruger den til mere og mere - og nu er vi også begyndt at bruge den, når vi er på ferie.

På bare to år, fra sommeren 2013 til sommeren 2015, er vores forbrug af mobildata i andre EU-lande firdoblet. Det viser en helt ny opgørelse fra den europæiske sammenslutning af telemyndigheder, Berec.

Faldende priser
Hidtil har vi ellers hidtil været meget forsigtige med at bruge mobilen i udlandet, fortæller teleanalytiker Torben Rune.

- Det er jo, fordi vi har haft 20 år, hvor vi har været vænnet til, at vi bliver flået prismæssigt, når vi bruger telefonen i udlandet, siger han.

Men den risiko er blevet mindre de senere år. EU har siden 2007 gradvist sænket roamingtaksterne, dvs. den ekstratakst, som teleselskaberne tager, når mobilen kobler sig på et netværk i et andet land. Siden da er ekstraprisen for at bruge en MB data faldet med 90 procent. Og det har altså gjort os noget mere modige på trykskærmene.

Mobilforbrug i udlandet eksploderet
Så når vi rejser i dag taler vi mere i mobilen end før, og vi bruger altså langt mere data. En undersøgelse viser, at EU borgere fra 2014 til 2015 har fordoblet forbruget af mobilbrug i udlandet.

- Det niveau, vi kommer fra, er ganske lavt. Og så er det klart, at der ikke skal så meget ekstra stigning til, før det virkelig boner ind. Men udviklingen er sat i gang nu og bliver selvfølgelig forstærket af de her lavere priser, siger Torben Rune.

Den 30. april får taksterne endnu et nøk nedad. Derefter må teleselskabet maksimalt kræve 46 øre ekstra pr. minut, når du ringer op, og 46 øre pr MB data, du forbruger. Og til juni næste år må teleselskaberne slet ikke kræve ekstrabetaling for dit mobilforbrug i et andet EU-land.

Der er dog stadig dyre mobilfælder rundt om i Europa, og dem fortæller magasinet Penge mere om i aften kl. 21.55 på DR1.

(Foto: Grafik: Morten Fogde Christensen © DR Nyheder)