Vores tillid til økonomien har taget et dyk

Vores syn på økonomien er blevet mere dystert. Økonomerne troede, at det ville blive bedre.

Troen på økonomien oplevede et solidt dyk i januar, og det er dårligt nyt for forbruget.

Tilliden faldt fra 4,6 i januar til 6,1 i februar, viser tal fra Danmarks Statistik. Flere økonomer havde ellers forventet, at forbrugertilliden ville sige i januar.

- Hvis den faldende forbrugertillid smitter af på forbruget, så kan det blive ganske alvorligt for dansk økonomi. Forbruget er en meget væsentlig motor for væksten, og der er behov for, at vi kører på alle cylindre, skriver cheføkonom Thomas Søby fra Landbrug & Fødevarer.

Et tal over nul betyder dog fortsat, at forbrugerne er positivt indstillet over for situationen og fremtiden, så flere økonomer advarer imod at blive alt for dystre.

- At forbrugertilliden falder i januar er faktisk lidt usædvanligt. Normalt så stiger den en smule, men der er ingen grund til at overdrive faldets betydning - niveauet for forbrugertilliden er fortsat pænt, skriver cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian.

Forbrugertilliden toppede senest i begyndelsen af 2015, hvor den lå lige under 15. Ikke siden 2013 har forbrugerne haft et negativt syn på økonomien og fremtidsudsigterne.

/ritzau/