Nogen har sovet i timen. Justitsministeren har svigtet. Ikke en retsstat værdig.
Sådan lyder kritikken fra en række partier, efter nye tal viser, at politiets sager om selskabssnyd faldt med 80 procent sidste år.
Selvom der var ligeså mange anmeldelser om selskabssnyd, faldt politiets sigtelser til 71 sager sidste år, mod 385 sager året forinden. Ifølge Rigspolitiet skyldes det, at de har haft travlt med andre ting.
- Det vidner jo klart om, at man ikke har prioriteret det. Om det så er et ledelsesspørgsmål eller resursespørgsmål, det må justitsministeren ind og afklare. Det kan vi ikke passivt se til i en retsstat, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.
"Nogen har sovet i timen"
Ifølge professor Søren Friis Hansen risikerer politiet at sætte selskabsloven ud af kraft og give svindlere frit spil. Og det kan koste staten store summer i tabte skatteindtægter.
Det ser ud til, nogen har sovet i timen, mener Morten Bødskov, retsordfører for Socialdemokratiet.
- Vi vil gerne se på, hvordan den indsats kan styrkes. For det duer ikke, at man skærper straffene, og så når sagerne er der, så bliver de ikke fulgt til dørs. Så hænger det ikke sammen, siger Morten Bødskov.
Hverken Rigspolitiet eller justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har ønsket at medvirke i et interview.
Penge og prioriteter
Men både Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten vil have justitsministeren til at gribe ind. Og partierne overvejer nu, om der skal flere penge til politiet indsats mod økonomisk kriminalitet.
- Det er en meget problematisk udvikling. Derfor mener jeg, at justitsministeren skal ind i sagen og se på, hvordan politiet kan få resurser til at opklare økonomisk kriminalitet, siger Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.
Samme melding kommer fra regeringens støtteparti.
- Hvis man har behov for at diskutere resurser omkring politiets indsats og efterforskning, så er Dansk Folkeparti til rådighed. Det vil vi meget gerne være med til at se på, siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.
Venstre: Uacceptabelt
De seneste år har der været meget debat om at bremse konkursryttere, hvidvask og momssvindel.
Og der blev netop sat flere penge af til at bekæmpe økonomisk kriminalitet med et stort forlig om politiets økonomi for tre år siden. Det forklarer Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen.
- Jeg vil rette henvendelse til justitsministeren og bede om en forklaring. For det her er ikke acceptabelt i længden, siger Preben Bang Henriksen.
- Jeg har fuld forståelse for, at bandekriminalitet, terror og grænseproblemer har optaget politiets arbejde de seneste par år. Men nu er betjentene faktisk vendt tilbage politikredsene, og tilstandene normaliseret, mener Venstres retsordfører.
"Ministeren bør udskyde sin ferie"
Socialdemokratiet understreger, at justitsministeren ikke har fortalt retsudvalget, at sager om selskabssnyd blev nedprioriteret.
- Det duer jo ikke, at vi med den ene hånd skærper straffen, fordi vi skal komme hurtigere efter folk der svindler, og så kan se, at dem som vi har sat til at køre sagerne, ikke gør det. Så slipper folk jo, siger Morten Bødskov.
Men er det ikke fair nok, at politiet har prioriteret andre ting som grænsekontrol og bandekonflikt?
- Jo, og det her er ikke en kritik af politiet. De har rigeligt at se til. Det er en politisk opgave for den til enhver tid siddende minister, altså justitsministeren og skatteministeren, og sikre, at politiet og skat har de resurser der skal til, mener Morten Bødskov.
Hans Kristian Skibby (DF) håber, at Søren Pape Poulsen (K) vil tage sagen op med det samme:
- Jeg vil bede ministeren om ikke at gå på sommerferie lige nu. Jeg synes regeringen, skulle reflektere over de her meget alvorlige tal, lyder det fra ordføreren.